Naslovna OSTALI UPOZNAJTE Degu – čileanska veverica kao kućni ljubimac

Degu – čileanska veverica kao kućni ljubimac

0
degu petface
petopedija_degu_cileanska_veverica_1
Degu

Domovina degua su čileanski Andi pa je tako i dobio ovo drugo ime – Čileanska veverica. U Severnu Ameriku i Evropu prvobitno su dovezeni kao životinje na kojima su se vršila ispitivanja vezana za dijabetes, jer imaju smanjenu mogućnost varenja šećera. Sredinom 20. veka počelo je držanje degua kao kućnih ljubimaca.

Karakterišu ga krupne crne oči i velike, istaknute i zaobljene uši. Degu veoma dobro čuje i reaguje i na najtiši zvuk. Vid mu je odličan, tako da može videti čak i UV sunčeve zrake. Zubi “glodnjaci” su karakteristične narandžaste boje, zbog apsorpcije hlorofila iz biljne hrane. Kada hoda, rep drže uspravno, a kada se penje njime se služi za održavanje ravnoteže.

Degu je inteligentan i živahan glodar koji očarava svojim vragolijama. Znatiželjan je, veseo, izuzetno razigran, drag i dobroćudan. Ima veliki raspon vokalizacija (oglašavanja) za različite situacije. Idealan je ljubimac za celu porodicu. U prirodi živi u grupi pa mu treba omogućiti društvo. Pati ukoliko nema društvo pa može postati depresivan, bez obzira na brigu i ljubav vlasnika. Najbolje je imati dva degua istog pola. Degui se dobro slažu sa kunićima, činčilama i morskim prasićima, ali prvo im treba dati vremena da se upoznaju na distanci.

Za razliku od ostalih glodara, degu je aktivan danju, najviše ujutru i poslepodne. Uz pravilnu negu i ishranu degu živi od 5 do 9 godina. Koliko će degu biti pitom i voljan za komunikaciju, zavisi  od njegovog karaktera. Prvih nekoliko dana u novom domu, degu će biti prilično sramežljiv. Treba ga pustiti da se prilagodi na novi prostor, zvukove i mirise. Degui imaju karakterističan rep koji odbacuju kada smatraju da su ugroženi, zato sa njima treba strpljivo i nežno postupati i NIKADA IH NE TREBA DRŽATI ZA REP!

Ženke degua polno sazrevaju sa 6 do 9 meseci, a mužjaci sa 12 meseci. 90 do 93 dana nakon parenja, rađa se 4 do 6 mladunca. Mladunci na svet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, otvorenih očiju, a nakon vrlo kratkog vremena  i  prohodaju. Posle  5 do 6 nedelja mladunci su potpuno samostalni.

petopedija_degu_cileanska_veverica_5
Porodica degua

Oprema
Degu zahteva veći kavez od ostalih glodara, a preporučuje se da bude od žice ili stakla jer plastiku lako pregrizu. Ukoliko je na dnu kaveza rešetka, kavez treba obilno posipati steljom kako se ne bi ozledili. Idealan kavez treba da  ima nekoliko nivoa. Uz posude za hranu i vodu, u kavez treba staviti i posudu sa peskom za kupanje. Obavezni elementi svakog kaveza za degue su svakako i veliki točak za trčanje, grane, kamenje, glinene vaze, igračke i slični predmeti koji će im služiti za igru i razonodu. Treba izbegavati plastične predmete. Odlično služi parče debelog kanapa od kog se može napraviti krug i zakačiti na kavez, tako da degu može da se penje na njega i ljulja kao na ljuljašci. Ovaj ljubimac dnevno prosečno pretrči 4,5 km u točku za vežbanje. Kavez bi trebalo postaviti na mirno mesto, bez buke, dima od cigareta, direktnog sunčevog svetla ili promaje.

Nega
Degu se kupa u posebnom pesku kao i činčila. Pesak se nabavlja se u prodavnicama za kućne ljubimce. Ne treba se koristiti drugi pesak, jer degu u njemu može da se povredi i ne odgovara njegovoj koži. Posuda sa vulkanskim peskom ljubimcu treba da bude svakodnevno dostupna. Ukoliko se stalno drži u okviru kaveza, pesak treba redovno i često prosejavati jer degu ponekad ovu posudu koristi i kao toalet.

Ishrana
Degui su biljojedi. Jedu gotovu hranu za degue i seno, koje treba da im sve vreme bude na raspolaganju, kao i sveža voda. Jedu i voće i povrće, a jednom ili dva puta nedeljno može im se ponuditi i kukuruz. Kako su skloni dijabetesu, ne bi  smeli da se ugoje, pa zato trba biti izuzetno pažljiv sa poslasticama i voćem koje ima veliki udeo šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suvo voće). U kavez im treba staviti i grane od voćaka kako bi na njima trošili zube. Jako je bitno znati da svaka hrana koja nije namenjena isključivo deguima, može biti opasna po njihov život.

Zdravlje 
Ukoliko se kod degua uoče simptomi kao što su apatija, smanjena težina, proliv ili zamućene oči, odmah treba posetiti veterinara. Zdrava čileanska veverica se kreće brzo i hitro, znatiželjna je i aktivna. Pored toga, ima dobar apetit, gusto krzno i bistre oči. Nema poteškoća sa disanjem, promena u boji i konzistenciji izmeta ni vidljive otoke i povrede. Svako odstupanje od ovakve slike znak je da treba što pre potražiti pomoć veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKokcidioza golubova
Sledeći tekstIshrana bolesnih pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime