Naslovna PTICE GOLUBOVI Kokcidioza golubova

Kokcidioza golubova

0
kokcidioza petface
petopedija-kokcidioza-golubova-2
Kokcidioza pod mikroskopom

Kokcidioza je bolest golubova i živine, izazvana parazitom kokcidijom. Kokcidija u prašini može preživeti i do 86 nedelja a u vlažnim uslovima i do 12 meseci dok ne nađe domaćina. Jedino sunčeva svetlost može negativno uticati na ove parazite. Kokcidija se u vidu cista izlučuje u spoljašnju sredinu putem golubjeg izmeta. Ove ciste u spoljašnoj sredini, uz određene pogodne vremenske prilike, poput vlažnosti, postaju infektivne. Na taj način postaju izvor infekcija za druge golubove. Uslovi koji naročito pogoduju širenju zaraze su loši higijenski uslovi i prenaseljenost u kavezu. Ukoliko se ne leči na vreme, kokcidioza dovodi do potpunog uništenja organa za varenje i uginuća golubova. Na kokcidiozu su najosetljiviji mladi golubovi. 

Simptomi
Kod infekcije ovim parazitom golub je sve slabiji, gubi apetit, mršavi i bezvoljno se kreće. Ponekad zaražen golub nema snage ni da se kreće već samo bezvoljno kunja na dnu kaveza. Javlja se proliv uglavnom tamne boje, perje goluba je nakostrešeno i gubi sjaj. Može se javiti i natečen stomak, duboko disanje i ulepljeno perije. Ptica se najčešće osamljuje i miruje na jednom mestu. Golub oboleo od kokcidioze često drži glavu ispod krila i spava.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se postavlja na osnovu laboratorijskih analiza izmeta ili na osnovu brisa sluzokože creva. Lečenje se vrši pomoću raznih kokcidiocidnih sredstava u obliku antibiotika.  Doziranje i način primene prepisuje veterinar.

Preventiva
Preventivne mere uključuju držanje golubova u adekvatnim uslovima. Pre svega, potrebno je voditi računa o higijeni i redovno čistiti kavez. Golubove treba hraniti redovno i zdravo. Ukoliko odgajivač želi da gaji više ptica potrebno je obezbediti im dovoljno prostran kavez. Golubovima se u hranu mogu dodavati  i kokcidiostatici uz saglasnost veterinara. Postoje i posebne vakcine protiv kokcidoze golubova.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFišer
Sledeći tekstDegu – čileanska veverica kao kućni ljubimac

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime