Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Dijafragmatska hernija (kila) kod mačaka

Dijafragmatska hernija (kila) kod mačaka

0
dijafragmatska hernija petface
petopedija-dijafragmatska-hernija-1
Dijafragmatska hernija (grafički prikaz) kod mačke

Hernije, u narodu još poznate i kao kile, ubrajaju se u jedan od oblika promena položaja creva, ali i drugih organa trbušne duplje. Definišu se kao protruzija (izlazak) organa kroz defekt na zidu telesne šupljine, u kojoj se normalno nalazi. Kile mogu biti urođene ili stečene, kada nastaju kao posledica traume. U svakom slučaju, potrebna je hirurška intervencija, kako bi se izbegle povrede organa i tkiva koja prolaze kroz otvor hernije. Postoje mnogobrojne podele hernija – po  načinu nastanka, sadržaju hernije, kao i njihovoj lokalizaciji.
Jedna od njih je dijafragmatska hernija. Dijafragma predstavlja mišićni organ koji razdvaja organe grudne i trbušne duplje, i ima važnu ulogu u disanju. Dijafragmatska hernija može biti urođena i stečenaU urođene hernije spadaju: perikardioperitonealna hernija, hernija hiatusa i vrlo retko pleuroperitonealna hernija. Mačići se rađaju sa nekompletnom dijafragmom i kroz otvore na dijafragmi abdominalni organi ulaze u grudnu duplju. Kod mačaka se urođena hernija javlja veoma retko. Simptomi se javljaju odmah nakon rođenja ili u kasnijem dobu, a intenzitet kliničke slike zavisi od obima traume. Najčešći simptom je otežano disanje. Stečena dijafragmatska hernija predstavlja pucanje kontinuiteta mišića dijafragme. Nastaje traumom, teškim padom ili udarcem u područje trbuha, kada sadržaj trbušne duplje ulazi u grudnu duplju i vrši pritisak na pluća, što dovodi do otežanog disanja.

Simptomi
Simptomi koji se primećuju kod ovakve mačke su otežano disanje, abdominalno disanje što znači da se primećuje pokretanje stomaka prilikom disanja, bol, neprirodan položaj – sedeći stav, jer životinja kada legne ne može da diše. Pored ovih respiratornh simptoma mogu biti prisutni i digestivni simptomi – povraćanje, odsustvo apetita, vrlo često opstipacija. Digestivni simptomi su prisutni uvek kada su želudac i creva sadržaj hernijalne vreće. Ukoliko oštećenje dijafragme nije veliko, simptomi mogu biti blagi.

Dijagnoza i lečenje
Dijafragmatska hernija se dijagnostikuje i potvrđuje rentgenskim snimkom. Hiruškom intervencijom se može sanirati defekt a operativni zahvat se izvodi u inhalacionoj anesteziji. Ovo je veoma zahtevna intervencija koja podrazumeva visok stepen obučenosti veterinara hirurga kao i uvežbanost celog tima u kome obavezno postoji anesteziolog. Uspešnost operacije zavisi od mnogobrojnih faktora i predstavlja jednu od rizičnijih hirurških intervencija. Nakon operacije hernije, ljubimcu bi trebalo ograničiti aktivnost tokom 2 do 4 nedelje, da bi se osigurao potpuni oporavak.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBruceloza pasa: Temperatura, malaksalost, ovo možda ukazuje da vaš pas ima BRUCELOZU PASA!
Sledeći tekstDisplazija kukova i laktova kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime