Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Dijareja kod morskog praseta

Dijareja kod morskog praseta

0
dijareja morsko prase petface
petopedija-dijareja-1
Morsko prase

Dijareja, i digestivni poremećaji uopšte, vrlo su čest problem kod morskih prasića. Najčešći uzroci koji dovode do dijareje kod morskih prasića su neadekvatna ishrana, stres i infekcije. Najčešće infekcija kod morskih prasića je kokcidioza. Izazivač je parazit pod nazivom kokcidija. Mikroskopske je veličine i živi u ćelijama sluzokože creva. Izbacuje se putem izmeta u spoljašnju sredinu. Morsko prase se kokcidijom može zaraziti putem zagađene hrane i vode i nečistog kaveza.

Simptomi
Normalna stolica kod morskog praseta je čvrsta, duguljastog oblika, jednake veličine, bez mirisa i tamno zelenkaste boje. Prilikom digestivnih poremećaja, smanjuje se broj pozitivnih bakterija crevne mikroflore, a dolazi do rasta nepoželjnih bakterija. Javljaju se obilni prolivi, ponekad krvavi i sluzavi. Zbog poremećaja u varenju, smanjuje se i moć resorpcije hranljivih materija. Morsko prase usled toga često naglo mršavi.

Dijagnoza i lečenje
Tačna dijagnoza postavlja se na osnovu mikroskopskog pregleda uzorka stolice. Samo lečenje dijareje kod morskih prasića zavisi od uzročnika koji je do dijareje i doveo. Ukoliko je izazivač infekcija, pribegava se lečenju antibioticima. Koji će se antibiotik koristiti odrediće veterinar. Nikako se ne preporučuje da vlasnik sam daje antibiotike morskom prasetu. Određene grupe antibiotika izuzetno su toksične za morske prasiće.

petopedija-dijareja-2
Morsko prase sa dijarejom

Osim antibiotika, u lečenju dijareje kod morskih prasića često se koriste i posebni preparati iz grupe probiotika i prebiotika. Ovi preparati podstiču rast pozitivne crevne mirkoflore, a usporavaju rast patogenih bakterija u sistemu za varenje. Druge mere lečenja uključuju promenu načina ishrane i smanjenje nivoa stresa kod morskog praseta. Proliv kod morskog praseta je ozbiljan zdravstveni problem, jer životinja u veoma kratkom vremenskom periodu može da dehidrira i ugine. Zbog toga se na vreme treba javiti veterinaru

Preventiva
Osnovna preventivna mera protiv dijareje kod morskog praseta je pravilna ishrana. Morski prasići su biljojedi. Za njihovu ishranu, preporučuje se gotova hrana koja sadrži sve neophodne sastojke u pravilnom odnosu. Uz to je neophodno da morsko prase uvek ima dostupno sveže seno. Pošto su velike izjelice, treba paziti na količinu hrane koja im se daje, kako ne bi došlo do problema sa varenjem i prekomerne težine. Količina gotove hrane za morske prasiće bi trebala da bude jedna supena kašika dnevno. Od ostalih vrsta hrane, preporučuje se samo zeleno povrće, jer sve ostalo može dovesti do dijareja. Zeleno povrće treba postepeno uvoditi u ishranu, kako ne bi dolazilo do problema sa varenjem.
Morski prasići vole rutinu, pa ih uvek treba hraniti u isto vreme. Nagle promene mogu uzrokovati stres i dovesti do dijareja. Ukoliko se menja vrsta hrane, to takođe treba činiti postepeno.
Uz sve ove mere, važna je i redovna higijena kaveza, kako bi se smanjila mogućnost pojave infekcija.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBronhitis kod hrčka
Sledeći tekstBostonski terijer

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime