Naslovna GLODARI ČINČILA Osnovna nega činčile

Osnovna nega činčile

0
nega činčile petface
petopedija_kupanje_cincila_1
Činčile uživaju u kupanju

Pored obezbeđivanja adekvatne ishrane, u smislu nege činčile kao kućnog ljubimca najvažije je održavanje higijene samog ljubimca i prostora u kojem živi. Činčile su izuzetno čiste životinje, vole da budu čiste i na čistom. Zbog toga kavez treba svakodnevno čistiti, i promeniti stelju koju su pomokrile. Pored toga vlažna podloga može da bude izvor različitih bakterijiskih, virusnih ili parazitskih infekcija.


Činčile se ne smeju kupati u vodi! Činčile svoje krzno održavaju čistim svakodnevnim kupanjem u vulkanskom pesku, koji se može nabaviti u prodavnicama sa opremom za kućne ljubimce. Već smo naglasili da činčile ne poseduju lojne žlezde, zbog čega nema ni neprijatnog mirisa, pa ni to nije razlog za kupanje.

Pored toga, ove simpatične glodare nije potrebno ni češljati. Iz jedne folikule izraste između 30 i 80 dlačica, tako da je njihovo krzno jako gusto. Ako se dogodi da se dlaka zapetlja, činčila će je sama izvaditi. Češljanje nije dobro i zbog toga što činčila kada je u opasnosti ispušta krzno. Naime, deo dlake koju je uhvatio “neprijatelj” će otpustiti, a činčila pobeći. Činčile teško podnose vrućinu i visoku vlagu. Optimalna temperatura za ove male životinje je 24 stepena, a iznad 30 stepeni, činčila je u opasnosti. Zbog ovoga, leti treba više pažnje posvetiti smeštaju kaveza i pravilnoj cirkulaciji vazduha.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPupčane kile kod pasa
Sledeći tekstOprema za terarijum

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime