Naslovna VESTI Dušanka, beli američki bizon, glavna atrakcija našeg zoo vrta!

Dušanka, beli američki bizon, glavna atrakcija našeg zoo vrta!

0
dusanka petface

Početkom ove godine u beogradski Zoološki vrt došli su novi stanari. 27. februara u Vrt dobre nade uselio se par irvasa Lola i Lale. Oni su stigli iz nemačkog grada Osnabrucka.

Irvasi su poznati po tome što žive u poprilično surovim uslovima na severu Evrope, u Sibiru, na Grenlandu, Aljasci. Žive u velikim krdima koja umeju da broje i po nekoliko stotina, pa čak i hiljada primeraka. Za razliku od drugih vrsta jelena, kod irvasa i mužjak i ženka imaju rogove (kod drugih jelena ovo je privilegija mužjaka). Poslednjih nekoliko godina se nalaze na listi zaštićenih životinjskih vrsta, istaknuto je na sajtu Zoološkog vrta u Beogradu.

POŽELITE MU DOBRODOŠLICU: Zoo vrt u Beogradu bogatiji za bebu američkog bizona!

Sredinom maja su takođe stigle dve nove životinje u Vrt dobre nade.

dusanka petface

-Zoološki vrt grada Beograda je od juče bogatiji za jednu potpuno novu vrstu. Radi se o paru binturonga (Arctictis binturong), životinjama sa vrlo interesantnim izgledom koje nastanjuju jugoistočnu i juznu Aziju, objavili su na svojoj Fejsbuk stranici iz Beo Zoo vrta.

Radno vreme u oktobru

Na svojoj Fejsbuk stranici, Beo Zoo vrt je objavio promenu radnog vremena u mesecu oktobru. Ulazna kapija za posetioce će biti otvorena od 8.00 do 17.30 časova.

dusanka petface

N1 navodi da je mladunče američkog bizona, Dušanka, atrakcija Beogradskog zoo vrta pristigla ovog leta. Popularnost joj je donela bela boja dlake koja je u prirodi izuzetno retka, toliko da su indijanska plemena verovala da rođenje belog bizona donosi blagostanje, sreću i prosperitet.

-Beli bizon je u prirodi jedna dosta retka pojava. Prema nekim informacijama, rodi se tek jedan u nekoliko miliona beo u prirodi”, izjavio je direktor Beo zoo vrta Srboljub Aleksić, prenosi N1.

PAMTI KAO SLON: Nakon 30 godina, Tvigi iz beogradskog zoo vrta prepoznala čoveka koji ju je čuvao!

Beogradski zoo vrt je postao bogatiji početkom juna ove godine za dve hijene, koje su stigle iz Južne Afrike. Ovaj par, mužjak i ženka su stari oko tri godine i pripadaju porodici pegavih hijena. Ove hijene imaju jaku telesnu građu i lovci su, za razliku od prugastih hijena koje su lešinari.

dusanka petface

Vest na koju svakako treba obratiti pažnju jeste da je početkom septembra ove godine Beo Zoo vrt pustio mladunče beloglavog supa u rezervat prirode Uvac, gde im je prirodno mesto za život. Ova jedinka je rođena u Beo Zoo vrtu i puštena je da živi u slobodi.

Ovo su neke od novih životinja u Zoološkom vrtu u Beogradu koje mogu biti interesantne za pogledati. Posetioci će svakako uživati.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.