Naslovna PETOPEDIJA PSI Epanjel breton

Epanjel breton

0
rase epanjol breton petface

IME  Epanjel breton
PREZIME Ptičar
NADIMAK – Britani španijel
VELIČINA – 13-18kg
POREKLO – Francuska
BOJA – oranž-bela, crno-bela, braon-bela
ŽIVOTNI VEK 12-14 godina
NARAV – spontan, inteligentan i oprezan pas, koji se lako uklapa u svaku porodicu

Epanjel breton je možda najmanji među ptičarima, ali je i najcenjeniji u lovu. Lovci koji ga nabave jednom, ne mogu bez njega više nikada. Najbolje rezultate pokazuje u lovu na nisku divljač, mada i veliku donosi vrlo pouzdano i otkriva gde se nalaze.

Izgled
Britani je potpuno moderan pas, pa su vitka linija i plemenit izgled imperativ u njegovom životu. Kako pripada ptičarima, njuška je srednje duga sa jakim vilicama, te mu hvatanje ulovljenog plena ne predstavlja problem. Kada načuli visoko postavljene i talasastom dlakom prekrivene uši, ne može mu promaći ni najtiši zvuk. Kovrdžava i duža dlaka ne izostaje ni na kratkom repu, grudima i nogama. Rep i tamne oči svakodnevno će zaigrati kada vide vlasnika!

Karakter i nega
Bretonac je intligentan, oprezan, i uravnotežen pas. Volećete ga zbog njegove miroljubive naravi i mogućnosti da se uklopi u bilo koju socijalnu sredinu. Po ceo dan će njuškati i tražiti nešto po dvorištu ili stanu, je rmu je to u genima. Neće zahtevati ništa više od dnevnog trčanja i boravka u prirodi. On ima odličan njuh, a vi ga morate nežno usmeravati i voditi kroz život. Vrlo lako uči komande i neće upadati u nevolje, jer on prosto nije takvog karaktera. Ukoliko imate decu, breton je pravi pas za vas. Strpljiv je i imun na dečije ludorije, a i igranje mu nije strano. Biće odlično pojačanje pri čuvanju nestašne dece. Kakoima nežnu, mekanu dužu dlaku, potrebno mu je svakodnevno čestaknje uz dosta kretanja i istrčavanja, jer ne zaboravite da je on pas ptičar koji voli da boravi u prirodi i hvata divljač. Iako voli prirodne terene, dobro će se snaći i u manjem stanu, samo što se onda naviknite na ideju o dugim šetnjama. Izuzetno je dobrog zdravlja i otporan na mnoge bolesti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMops
Sledeći tekstLagoto romanjolo

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime