Naslovna PETOPEDIJA PSI Mops

Mops

0
rase mops pag petface

IME – Pug Karlin Mops (Pug carlin)
PREZIME – patuljasti psi
NADIMAKminijaturni mastif
VISINA – mužjak i ženka  35 cm / 25cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA – oko 7 kg
POREKLO – Kina
BOJA – srebrna, siva, crna
ŽIVOTNI VEK – oko 12 do 15 i više godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV – izvanredno pametan, hrabar čuvar, privržen i emotivan

Ova veoma stara rasa, koja podseća na minijaturnog mastifa, poreklom je iz Kine, gde se može videti naslikana na antičkom porcelanu. U 16. veku, mops je trgovačkim brodovima stigao do Holandije, gde je postao popularan među članovima kraljevske dinastije Oranž, a često se pominje kao Dač Pag. Kraljica Viktorija je u svom posedu imala mnogo mopseva – Olga, Pedro, Minka, Fatima i Venus, koje je sama odgajala, a njena posvećenost psima dovela je do osnivanja Kinološkog društva mopseva 1873. godine. Danas ih srećemo u raznim televizijskim i filmskim hitovima – Ljudi u crnom, Diznijeva Pokahontas,… a ljubimac je mnogih poznatih ličnosti poput modnog dizajnera Valentina Garavanija, fudbalera Zlatana Ibahimovića, Džerard Batlera… Jedina je rasa na svetu koja ima tri zvanična, priznata imena – Pug, Karlin i Mops.

Izgled
Spljošteno lice sa primesama crne boje, krupne, okrugle oči i dugačke, duboke bore koje su mu urezane na licu, daju mu naročit izgled.

Karakter i nega
On će nasmejati svakoga, jer je toliko uveren u svoju važnost. Veran je, osećajan, ali i dobar i odvažan čuvar, koji može živeti i u malom stanu. Temperamentan pas, živahan, prijateljski nastrojen, ljubitelj dece. Bezgranično privržen i emotivan. Visoke inteligencije, poprilično je tvrdoglav, pa je neophodno od ranih dana početi sa vaspitanjem. Naime, sposoban je da brzo otkrije sve slabosti svog vlasnika i dobro ih iskoristi, pa mu je potrebno dosledno vaspitanje. Prilikom disanja ispušta naročit zvuk koji istovremeno podseća na brundanje i hrkanje. Često jako hrču dok spavaju.
Nezahtevan i kada je nega u pitanju. Pažnju treba posvetiti naborima na licu, među kojima se mogu pojaviti upale usled nakupljanja prljavštine. Kratka dlaka se lako održava, dovoljno je povremeno četkanje. Kupajte ga samo ako je neophodno, ali ga nakon toga dobro osušite da se ne bi prehladio. U sezoni linjanja, mopsevi se poprilično gube dlaku. Ova rasa psa je sklona gojenju, pa posebnu pažnju treba obratiti na ishranu.
U svakom slučaju, ako postanete vlasnik jednog ovakvog mališana, zabave vam nikada neće manjkati.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKineski ćubasti pas
Sledeći tekstEpanjel breton

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime