Naslovna PETOPEDIJA PSI Bigl

Bigl

2
rase bigl petface

IME Bigl – Beagle
PREZIME gonič
VISINA mužjak i ženka  33 cm / 41 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA od 9 do 11 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Ujedinjeno Kraljevstvo
BOJA Trikolor, crna, bela, smeđa
ŽIVOTNI VEK 12 – 15 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV Ljupki pas, bistar, bez znakova plašljivosti ili sklonosti ugrizu

Ova engleska pasmina je veoma stara. U 3. veku, škotski pesnik Osijan spominje je u jednoj od svojih pesama. U Velikoj Britaniji je veoma cenjena od 15. veka, posebno za vreme vladavine Elizabete I. U 17. veku engleski dvorski lovci vršili su ukrštanje biglova sa zečarima za lov na konjima. Uvezen u Francusku tek u drugoj polovini 19. veka, bigl je postao najtraženiji pas za lov na sitnu divljač. Melodično lajanje čopora biglova zvuči kao hor, pa su ih Englezi nazvali “Pevajući biglovi” (Singing Beagles). Ovi lovci osetljivog njuha takođe mogu biti simpatični psi za društvo. U SAD i Kanadi se upotrebljava i kao tragač i kao retriver. Vrlo je cenjen kao pratilac, a 1954. godine u SAD osvojio je titulu najpopularnijeg psa. Najpoznatiji Bigl je Snoopy, glavni junak istoimenog junaka animiranih filmova!

Izgled
Bigl je harmoničan, uravnotežen i živahan pas koji ostavlja utisak snage i energije. Glava mu je krupna, ali ne i gruba. Oči su krupne, tamno smeđe, često oivičene crnim. Imaju živ i nežan pogled. Uši su široke i ravne, dosta duge, blago izbačene napred.

Karakter i nega
Omiljena aktivnost mu je kopanje po zemlji. Potrebno mu je jako puno bliskosti, ljubavi i pažnje. Zna da bude dosta bučan jer često zavija i laje. Dobro se slaže sa decom, a prema svojoj porodici, tačnije vlasniku, vrlo se teritorijalno i zaštitnički odnosi. Ovaj snažan, zdrav i uporan pas uglavnom dugo živi. Živahan, inteligentan i jednostavan, bigl je srećan i u kući i dok lovi. Voli decu, pa samim tim i dobar izbor za kućnog ljubimca. Poslušnost mu nije jača strana pa će, kao i većina goniča, odlutati ako zaboravite da mu zatvorite kapiju. Mali je i nije mu potrebno puno kretanja, ako ga držite samo kao kućnog ljubimca.
Dlaka se lako neguje, oštrom četkom. Treba ga kupati blagim šamponom. Treba redovno čistiti uši da ne bi došlo do infekcije, a nokte redovno skraćivati. Iako prilično otporni, neki biglovi mogu patiti od epilepsije i srčanih problema.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBaset
Sledeći tekstBuldog

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime