Naslovna PETOPEDIJA PSI Erdel terijer

Erdel terijer

1
rase erdel terijer petface

IME ERDEL TERIJER – Airedale terrier
PREZIME terijeri
VISINA mužjak i ženka  61 cm / 57 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA oko 23 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Engleska
BOJA Žućkasto-smeđa sa nijansama sive
ŽIVOTNI VEK 10 – 12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV oprezan, hrabar, sa velikom dozom samopouzdanja; voli decu

Kao najveći pripadnik ove rase pasa, Erdel terijera zovu još i kraljem među terijerima. Ova pasmina dobila je ime po maloj reci Eri (Aire) nastanjenoj vidrama, u oblasti Lids (Leeds) u Velikoj Britaniji. Namenjena lovu na vidre, rasa je nastala oko 1850. godine ukrštanjem psa vidraša (Otterhound), starog engleskog terijera i belog bulterijera. Zato ne čudi što je Erdel terijer lovac na vidre, jelene ili divlje svinje, ali je i izuzetno dobar pas čuvar. Obavljao je mnoge zadatke: u britanskoj i ruskoj vojsci korišćen je kao kurir, prikupljao je novac za organizacije Crvenog krsta, a bio je i izviđački pas železničke policije. Izgleda da je pojavom nemačkog ovčara izgubio primat kao policijski pas.

Izgled
Poluspuštene uši, male, tamne oči i brada mu daju dobroćudni izgled. Ima dugu pljosnatu lobanju. Uši su male, preklopljene sa strane u obliku slova V.

Karakter i nega
Kao kućni ljubimac, Erdel terijer je zahvalan, jer voli decu i vrlo je odan. Uprkos veličini, lako se navikava na male stambene prostore. Nemiran i živahan, Erdel terijer je posebno snažan pas, koji zahteva dinamičnog gospodara koji će mu obezbediti neophodnu svakodnevnu fizičku aktivnost. Snažan je i hrabar, ponekad čak neustrašiv i uvek na oprezu. Ne laje previše i bez potrebe.
Potrebno je trimovati ga svakih 8 do 12 nedelja i redovno četkati. Rukom mu se odstranjuju suvišni čuperci dlake bar dva puta godišnje.
Podložan je ekcemima, inače je po prirodi zdrav pas.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDalmatinac
Sledeći tekstIrski terijer

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime