Naslovna GLODARI KUNIĆ Metiljavost kod kunića

Metiljavost kod kunića

0
metiljavost kunić petface
petopedija-metiljavost-1
Parazit koji izaziva metiljavost

Metiljavost je bolest koju izaziva parazit u obliku pljosnatog crva sivkastozelene boje.  Ovi pljosnati crvi parazitiraju u žučnim kanalima ili jetri koji ispuštaju svoja jaja koja tako dospevaju u creva. Zatim iz creva kroz izmet napolje zatim se razvija parazit koji se kači na travu. Ovaj parazit na suvome senu može opstati i do osam meseci. Ukoliko vaš kunić pojede zaraženu hranu inficiraće se i tako će zaraza nastaviti da se širi.  Ovaj crv će dospeti u organizam kunića samo ako se hrani travom koja potiče sa močvarnih područja.

Simptomi
Što se tiče ove bolesti simptomi se javljaju u vidu gubljenja apetita i mršavljenja. Kako bolest napreduje sluzokože kod kunića  postaju blede a ponekad i žute.  Ako je bolest već krenula da napreduje i paraziti se uveliko razmnožavaju u organizmu kunića u izmetu će se pojaviti jajašca od parazita. Kod infekcije jetre ovim parazitom može doći do povećanja trbuha kod kunića. Mada česta pojava može biti i proliv.

Dijagnoza i terapija
Tačna dijagnoza se može postaviti na osnovu pregleda i obaveznom labaratorijskom analizom. Na analizu se nosi izmet od kunića i tek nakon gotovih rezultata veterinar može postaviti dijagnozu. Ako se se nalazom pokaže da u izmetu postoji parazit počinje se sa lečenjem.  Terapija je u vidu antibiotika i posebno korigovanje ishrane. Lečenje se odvija isključivo po upustvu veterinara i uspešnost lečenja je velika ako se pridržavati svih saveta.

Preventiva
Redovna hgijena i nega se podrazumeva, nikako ne dopustite da kunić živi u prljavštini i nečistoći. Zatim izbegavajte davati svežu zelenu travu kunićima. Isto tako izbegavajte da hranite kuniće sa senom koje potiče sa močvarnih predela.  Preporučuje se da trava koja se koristi u ishrani kunića mora biti sušena pre korišćenja bar osam meseci.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.