Naslovna GLODARI KUNIĆ Metiljavost kod kunića

Metiljavost kod kunića

0
metiljavost kunić petface
petopedija-metiljavost-1
Parazit koji izaziva metiljavost

Metiljavost je bolest koju izaziva parazit u obliku pljosnatog crva sivkastozelene boje.  Ovi pljosnati crvi parazitiraju u žučnim kanalima ili jetri koji ispuštaju svoja jaja koja tako dospevaju u creva. Zatim iz creva kroz izmet napolje zatim se razvija parazit koji se kači na travu. Ovaj parazit na suvome senu može opstati i do osam meseci. Ukoliko vaš kunić pojede zaraženu hranu inficiraće se i tako će zaraza nastaviti da se širi.  Ovaj crv će dospeti u organizam kunića samo ako se hrani travom koja potiče sa močvarnih područja.

Simptomi
Što se tiče ove bolesti simptomi se javljaju u vidu gubljenja apetita i mršavljenja. Kako bolest napreduje sluzokože kod kunića  postaju blede a ponekad i žute.  Ako je bolest već krenula da napreduje i paraziti se uveliko razmnožavaju u organizmu kunića u izmetu će se pojaviti jajašca od parazita. Kod infekcije jetre ovim parazitom može doći do povećanja trbuha kod kunića. Mada česta pojava može biti i proliv.

Dijagnoza i terapija
Tačna dijagnoza se može postaviti na osnovu pregleda i obaveznom labaratorijskom analizom. Na analizu se nosi izmet od kunića i tek nakon gotovih rezultata veterinar može postaviti dijagnozu. Ako se se nalazom pokaže da u izmetu postoji parazit počinje se sa lečenjem.  Terapija je u vidu antibiotika i posebno korigovanje ishrane. Lečenje se odvija isključivo po upustvu veterinara i uspešnost lečenja je velika ako se pridržavati svih saveta.

Preventiva
Redovna hgijena i nega se podrazumeva, nikako ne dopustite da kunić živi u prljavštini i nečistoći. Zatim izbegavajte davati svežu zelenu travu kunićima. Isto tako izbegavajte da hranite kuniće sa senom koje potiče sa močvarnih predela.  Preporučuje se da trava koja se koristi u ishrani kunića mora biti sušena pre korišćenja bar osam meseci.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNekrobaciloza kod kunića
Sledeći tekstKokcidioza kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime