Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Razmnožavanje morskih prasića

Razmnožavanje morskih prasića

0
razmnozavanje morsko prase petface

Morsko prase je vrsta glodara poreklom iz Južne Amerike. Danas je to jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca. Morski prasići su znatiželjni, druželjubivi i komunikativni. Žive od 4 do 8 godina.

Mužjaci morskih prasića polnu zrelost dostižu sa 60 dana, a ženke sa 28 do 35 dana.Kao i svi ostali glodari, razmnožavaju se velikom brzinom. U toku jedne godine ženka može imati i do tri legla. Mužjaci i ženke morskih prasića među sobom se razlikuju pre svega po izgledu. Mužjaci imaju razvijeniju glavu i prednji deo tela. Mogu biti teški do jednog kilograma. Ženke su sitnije i dostižu težinu od 800 do 900 grama. Kod ženki, analno-genitalni predeo je u obliku slova Y. Kod mužjaka, analni i genitalni predeo su jasno odvojeni. Pol morskog praseta se može utvrditi i pritiskom kažiprsta na genitalni predeo. Ukoliko je u pitanju mužjak, ukazaće se jasno vidljiv muški polni organ.


Trudnoća kod ženki morskih prasića traje od 59 do 72 dana, u proseku 68. U jednom okotu na svet dolazi od 2 do 5 mladunaca. Mladunci se rađaju sa krznom i otvorenim očima. Nakon tri do pet dana počinju samostalno da jedu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Za razmnožavanje morskih prasića ključna je starost ženke. Ženka ne bi trebalo da bude starija od 6 meseci. To je pre svega bitno zbog dugog trajanja trudnoće i napornog okota. Kod mladih ženki, kosti karlice još uvek nisu toliko okoštale. To omogućava i lakši prolaz plodova koji su u trenutku okota vrlo veliki. Ukoliko se ženka pari nakon sedmog meseca starosti, raste rizik za mnogobrojne komplikacije. Tada se trudnoća često završava carksim rezom, koji nije preporučljiv jer morski prasići teško podnose anesteziju. Povećanje stomaka tokom trudnoće je neznatno. 

razmnožavanje morskog praseta

KOJE VOĆE I POVRĆE smeju da jedu morski prasici? (VIDEO)

Trudnoća se može utvrditi napipavanjem mladunaca preko trbušnog zida. Ovo je najbolje poveriti veterinaru kako bi vlasnik bio siguran da li je u pitanju trudnoća morskog praseta. Tokom trudnoće, veliki broj ženki znatno dobija na težini. U ovom periodu, ženkama morskih prasića treba obezbediti povećane količine vitamina C. Starost mužjaka za parenje nije toliko bitna. Jedini uslov je da on bude dobrog zdravsvenog stanja. To znači da mu dlaka mora biti sjajna i uredna, mora imati dobro varenje, a oči mu moraju biti čiste.

KAVEZ ZA MORSKO PRASE – Kakav kavez treba da obezbedite morskom prasetu

Neposredno nakon okota i u periodu brige o mladima, ženka ponovo može ostati trudna. Mužjaka od ženke treba odvojiti 60 dana od parenje, tj. neposredno pre okota. Sa 28 dana mladunci iz istog okota mogu se razdvojiti, kako bi se izbeglo neželjeno parenje. Parenje u srodstvu treba izbegavati zbog mogućnosti pojave anomalija kod mladunaca.

razmnožavanje morskog prasetaPošto morski prasići vole društvo, preporučljivo je držati ih u paru. Tada treba da budu istog pola ukoliko vlasnik ne želi da se njegov kućni ljubimac razmnožava. Ženke koje se drže zajedno u kavezu se uglavnim dobro slažu. Slično važi i za mužjake mada postoji mogućnost da će u ovom slučaju dolaziti do sukoba. Ukoliko do toga dođe, najbolje je mužjake razdvojiti. Mužjaci pokazuju agresivnost jedni prema drugima ako ih je više zajedno u kavezu sa ženkom.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstParadontopatija kod pasa
Sledeći tekstStomatitis kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime