Naslovna PETOPEDIJA MAČKE GUBITAK SVESTI kod mačke – KOLAPS

GUBITAK SVESTI kod mačke – KOLAPS

0
gubitak svesti petface

Kada mačka izgubi svest je zastrašujuće iskustvo za svakog vlasnika. Ova pojava poznata kao sinkopa se dešava kada mačka na kratko izgubi svest,  padne na pod i ostane da leži nepomična.  To je posledica privremenog odsustva kiseonika u mozgu I povezana je sa problemima disajnih puteva ili srca. U većini slučajeva mačka se brzo oporavlja bez nekog posebnog tretmana. Ipak, ovakve situacije traže posetu veterinaru kako bi  se ustanovili pravi razlozi gubitka svesti. Iznenadna slabost, gubitak svesti ili epi napadi mogu biti uzrokovani i ozbiljnim problemima kao što su epilepsija, slabost srca, smanjen nivo glukoze u krvi, problem sa cirkulacijom, pa i problemi sa mišićima. Uopšteno govoreći, glavni razlog smanjenog dotoka krvi je nizak krvni pritisak. Ovo je uzrokovano usporenom ili nenormalno ubrzanom frekvencijom srca. Uzroci mogu biti i slaba kontrakcija srčanog mišića i suženja ili proširenja  srčanih zalistaka. Gubici svesti su češći kod starijih mačaka ili kod mladih kada ukazuju na neka urođena srčana oboljenja.

Važno pitanje: Da li mačke mogu da obole od SALMONELE?

SIMPTOMI

Tokom epizoda iznenadne slabosti i gubitka svesti mačka obično pada na stranu, može da se javi nevoljno trzanje mišića, nekad dolazi do nevoljnog uriniranja i defeciranja kao posledice gubitka kontrole nad bešikom i crevima. Kompletno telo je izrazito opušteno, a jezik i desni bleđe nego što je uobičajeno. Oči mogu biti ukočene, staklaste i ne reaguju na spoljne nadražaje.

gubitak svesti petface

DIJAGNOZA I LEČENJE

Prilikom dijagnoze, veliku važnost ima što preciznije opisivanje vreme, okolnosti i šta se dešava prilikom napada u kojima je mačka izgubila svest. Iako se radi o krajnje stresnoj situaciji za vlasnika, bitno je ostati pribran i zapamtiti što više detalja koji su prethodili napadu, tokom napada i periodu posle napada. Važno je zapamtiti koliko je napad dugo trajao, mada se vlasnicima po pravilu čini da je napad trajao duže nego što je realno. Ukoliko je u mogućnosti, vlasnik bi trebalo da mobilnim telefonom snimi mačku tokom napada kako bi što jasnije prikazao situaciju veterinaru. U većini slučajeva, u periodu između ovakvih epizoda, mačka se ponaša sasvim normalno pa običan klinički pregled neće dovesti do prave dijagnoze. Zbog toga je potrebno uraditi neke specijalističke procedure. Na prvom mestu tu su merenje pritiska, EKG snimanje rada srca i ultrazvučni pregled srca. Često su potrebne i laboratorijske analize krvi. Sve analize i pregledi mogu da traju i nekoliko nedelja pa se treba naoružati strpljenjem. Naravno, ukoliko se isključe problem sa kardiovaskularnim sistemom potrebno je obaviti i niz neuroloških pregleda kako bi se ustanovilo da li se radi o neurološkom oboljenju kao što je epilepsija. O epilepsiji kod mačaka, možete se detaljno upoznati u našem tekstu: EPILEPSIJA KOD MAČAKA.

Terapija kod gubitka sevesti je povezana za primarne uzročnike. Ukoliko se radi o problemima vezanim za kardiovaskularni sistem primenjuju se sve metode i lekovi koji regulišu rad ovog sistema. Koriste se lekovi koji regulišu krvni pritisak, rad srčanog mišića, prilagođava se ishrana, održava odgovarajuća telesna težina i sl. U slučajevima kada se radi o endokrinološkim problemima vezanim za rad pankreasa i regulaciju šećera u krvi primenjuju se sve terapije vezane za hipoglikemiju. Dobra vest je da u mnogim slučajevima epizode gubitka svesti nisu povezane sa nekim ozbiljnijim oboljenjima. Ukoliko se obrati više pažnje nezi mačke ove epizode se mogu drastično proredit pa čak i eliminisati jer stres može biti takođe uzročnik gubitka svesti.

gubitak svesti petface

U svakom slučaju, ukoliko mačka izgubi svest, nemojte paničiti ali odmah potražite pomoć veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstJEDVA ČEKAMO: Dokumentarac o psima, za koji će nam trebati maramice!
Sledeći tekstMAČJA SIDA FIV: Bolest koju je teško otkriti! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime