Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Epilepsija kod mačaka

Epilepsija kod mačaka

0
epilepsija

Epilepsija je neurološko oboljenje koje je izazvano abnormalnom aktivnošću mozga. Od epilepsije mogu da pate i psi i mačke, ali kod mačaka je to ređi slučaj. Epileptični napad nastaje kada jedna grupa moždanih ćelija postane previše aktivna, tako da nije usaglašena sa ostalim ćelijama. Time se remeti ravnoteža u mozgu, pa se to razdraženje prenosi i na ostale delove mozga.

Ukoliko je razdraženje ograničeno na manji deo mozga, dolazi do delimičnog napada. Međutim ako se prenese na ceo mozak, dolazi do velikog epileptičnog napada. Kod mačaka se javlja primarna ili idiopatska i sekundarna ili simptomska epilepsija.

Tačan uzrok idiopatske epilepsije je nepoznat. Simptomska epilepsija može nastati zbog patoloških procesa u mozgu, povreda i prethodno preležanih bolesti (encefalitis, tumori, infekcije itd).

Simptomi
Simptomi epilepsije kod mačaka su uglavnom atipični, jer mačke retko boluju od ove bolesti, pa je i dijagnoza teža. Za epilepsiju kod mačaka karakteristični su poremećaji u ponašanju.  Javljaju se strah, depresija, euforija, nekontrolisano trzanje mišića, jako slinjenje ili čak i potpuna paraliza. Napadi mogu da traju nekoliko sekundi ili minuta. Vreme između dva napada varira, od nekoliko minuta, ili nekoliko dana, pa do nekoliko meseci. Nakon napada, mačke su iscrpljene i dezorijentisane.

petopedija-epilepsija-kod-macaka-3
Mačka nakon epileptičnog napada

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se postavlja na osnovu neuroloških ispitivanja EEG aparatima. Nakon toga se sprovodi terapija koju prepiše veterinar. Terapija se zasniva se na primeni antiepileptika. Mački se ne sme davati nikakav lek niti tečnost u toku napada da ne bi došlo do gušenja. Uspeh lečenja zavisi od uzroka koji je doveo do epileptičnog napada, kao i od reakcije mačke na terapiju. Bitno je naglasiti da je cilj terapije kontrolisanje i smanjivanje učestalosti napada.

Potpuno izlečenje je nemoguće. Bez obzira na to, ako se redovno koristi terapija u dogovoru sa veterinarom, mačka može da vodi normalan život.

Preventiva
Ako je u pitanju idiopatska epilepsija, prevencija je sprečavanje daljeg razmnožavanja takvih mačaka, tj. kastracija ili sterilizacija. Redovnom vakcinacijom, čišćenjem od crevnih parazita i održavanjem opšteg zdravlja mačke sprečava se nastanak simptomatske epilepsije. Ukoliko je mačka imala povredu glave, potrebno je obratiti se veterinaru.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEpilepsija kod pasa
Sledeći tekstKonjuktivitis kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime