Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Havana mačka

Havana mačka

0
rase havana petface

IME – Havana mačka (Havana Brown)
PREZIME – kratkodlaka
NADIMAK – Havana Brown
VELIČINA – 3.5-5kg
POREKLO – Tajland
BOJA – smeđa, boja mahagonija
ŽIVOTNI VEK – 8-13 godina
NARAV – inteligentna, zahteva pažnju, voli da se mazi

Pesnici drevnog Sijama (današnji Tajland) izuzetno su cenili potpuno smeđe mačke. Smatrale su se veoma lepim i verovalo se da svoje vlasnike štite od zla. Takve su mačke bile među prvim sijamskim mačkama koje su u 19. veku stigle na Zapad. U SAD su registrovane kao havana mačke – ali nisu dobile naziv po glavnom gradu Kube, nego po pasmini zečeva iste boje.

Izgled
Ove mačke imaju prepoznatljivu njušku koja je jasan „prekid“ na nosu između ovalnih zelenih očiju i velike uši. Havana mačka zaista ima bogatu, tamnu boju veoma skupe cigare! Dlaka  treba da bude bogata, koja ide prema toploj smeđoj boji i boji mahagonija.

Karakter i nega- Havana mačka je nežna, vrlo inteligentna i za razliku od sijamskih mački jako tiha. Mora imati pažnju čoveka kako bi živela srećno i zdravo. Žude za pažnjom, vole da se maze uz vas. Najviše vole da hvataju igračke ili bilo koje objekte, pa ih često drže u ustima. Ako vam bude nedostajala čarapa ili neka druga stvarčica proverite mačkin krevet. Za razliku od drugih vrsta mačaka, ona češće korisi svoje meke šape za istraživanje stvari nego njušku. Nekada će se ponašati kao pas, dolazeći do ulaznih vrata da pozdravi vlasnika ili druge posetioce. Ova mačka je vitka i mišićava pa treba obratiti pažnju na njenu ishranu kako bi se održao takav izgled. Njena dlaka nije zahtevna, dovoljno je nedeljno četkanje, kao i redovno održavanje noktiju i ušiju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAmerička oštrodlaka
Sledeći tekstKornvalska rex mačka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime