Naslovna ZDRAVLJE BOLESTI ENDOKRINOG SISTEMA Hipertiroidizam kod mačaka

Hipertiroidizam kod mačaka

0
hipertiroidizam petface

Hipertiroidizam se definiše kao previše aktivna tiroidna žlezda ( proizvodi suviše tiroidnog hormona). Ovo je jedan od najuobičajenijih endokrinih poremećaja kod mačaka, posebno kod starijih od 8 godina. Tiroidna žlezda, koja  reguliše metabolizam u telu, nalazi se u vratu, blizu traheje (dušničke cevi) i ako je uvećana može da se oseti pod prstima. Bolest može da se javi kao rezultat tumora (benignog ili malignog) na tiroidnoj žlezdi, ili kao rezultat povećanja same žlezde. Jos uvek je nejasno zašto dolazi do uvećanja.

Mačka koja ima hipertiroidizam, ima i ubrzan metabolizam, što može da dovede do zdravstvenih problema kao što je zamor srca, povišeni krvni pritisak, kardiomiopatija, otkazivanje rada bubrega, aritmije i ubrzan rad srca. Hipertiroidizam je bolest koja može da se kontroliše, ako se rano primeti i pravilno tretira. Sa druge strane, U zapuštenim slučajevima, može doći i do uginuća ljubimca.

SIMPTOMI
Najčešći simptomi ove bolesti uključuju gubitak na težini i izraženu mršavost uz pojačan apetit, pojačanu žeđ, nemir, opadanje dlake i sporadično povraćanje i dijareju. Zbog uticaja tireoidnih hormona na srce, ovi pacijenti imaju i ubrzan rad srca, visok krvni pritisak, otežano disanje i druge probleme. Važno je naglasiti da svi ovi simptomi ne moraju da budu prisutni kod svake obolele mačke.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Hipertiroidizam se dijagnostikuje na osnovu anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda i rezultata laboratorijskih analiza nivoa tireoidnog hormona u krvi. Trenutno postoje tri načina za tretiranje hipertiroidizma.

petopedija-hipertiroidizam-macaka-3
Tiroidna žlezda kod mačke

Prvi je tretman radioaktivnim jodom. Ovo je zapanjujuće jednostavan postupak, koji zahteva samo injekciju pod kožu. Uspešnost je 90 do 95% posle jednog tretmana. Ovaj metod počinje da preovladava, mada je još uvek skup i izvodi se samo u nekim gradovima.

Hirurški zahvat kojim se uklanja nenormalno tiroidno tkivo i oštećeni režnjevi tiroidne žlezde. Ovo može da bude težak postupak, posebno za starije mačke koje nisu tako dobri kandidati za anesteziju. Hirurška opcija se često čini uspešnom na početku, ali bolest kasnije može da se ponovi. Oralni medikamenti koji blokiraju proizvodnju tiroidnog hormona, je treći način terapije ali ima manu da ništa ne utiče na uzroke.

Ovakvi lekovi se daju dva puta dnevno, do kraja života pacijenta. Najveći problem sa ovim lekom je taj što mnoge mačke teško podnose neželjene efekte.Ova opcija može da izgleda kao najjeftinije rešenje, ali tokom vremena troškovi nabavke leka se nagomilavaju i mogu da prevaziđu cenu tretmana radioaktivnim jodom.

PREVENTIVA
Pošto se smatra da je hipertiroidizam nasledan, nema konkretnih mera predostrožnosti protiv ove bolesti. U smislu preventive, preporučuju se redovni sistematski pregledi ljubimaca starijih od 8 godina koji uključuju i laboratorijske analize krvi.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUpala pluća kod pasa
Sledeći tekstIgračke za kuniće

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime