Naslovna MAČKE IGRA I ZABAVA Igre mačaka: Kako da osmislite igre mačaka?

Igre mačaka: Kako da osmislite igre mačaka?

1
igre sa mackom petface

Igre mačaka od krucjialnog su značaja kada je pravilan razvoj mace u pitanju. Igre mačaka mogu biti i proizvod vaše mašte, zato je vrlo bitno znati šta kućni ljubimci vole, a šta ne.
Mačke su po prirodi lovci – radoznale, društvene i vole da se igraju, pa kada im životi postanu izolovani, bez pustolovina koje mogu da posmatraju ili učestvuju u njima, mogu da postanu deprimirane. Ovo, naravno, može da dovede do letargije i povećane prijemčivosti za bolesti. Zato je jako bitno podstaknuti mace, koje su kućni ljubimci, na igru i zabavu. Idealno bi bilo maci priuštiti drušvo još jedne mace ljubimca, tako da ovi kućni ljubimci  žive u paru. Međutim, kako to uglavnom nije moguće, rešenje koje se nameće su igre mačaka i učešće vlasnika u aktivnostima sa ljubimicama.
Kao što smo već naglasili, igre mačaka su od velikog značaja za pravilan razvoj ovih četvoronožnih prijatelja. Mačke, kao kućni ljubimci, koje su zatvorene u kući po ceo dan mogu da postanu lenje i neaktivne baš kao i njihovi vlasnici. Iako žive duže od njihovih drugara koji žive napolju, moramo im pomoći tako što ćemo im organizovati igre mačaka i različite vežbe. To jednako važi za mace starije životne dobi, kao i za mačiće. Igre mačaka su, sa druge strane i jedan od najlepših načina da provedete svoje slobodno vreme, a svakako će učvrstiti i vaš odnos. Ovi nezamenljivi trenuci koje će provesti igrajući se, mogu izuzetno pozitivno uticati na zdravstveno stanje vaših ljubimaca, a kućni ljubimci će biti fizički aktivni i ostati okretni.
Mačići počinju da se igraju sa svega 4 nedelje starosti, obično rvajući se sa drugim mačićima, dok u uzrastu od 7 do 8 nedelja, njihovu pažnju počinju da zaokupljaju predmeti u okruženju. Majke mačke imaju veliku ulogu u ovim aktivnostima jer je utvrđeno da kroz igru one svoje potomstvo uče mnogim veštinama. Preskakanje prepreka, zavlačenje u razne otvore i šupljine, prevrtanje, rvanje, pa čak zabavno igranje sa sitnim predmetima… sve je u funkciji obuke za lov i predstojeće preživljavanje. Ove navike ostaju dugo i posle odrastanja pa je dobro da ih vlasnici ne sputavaju, čak i da ih podstiču.

Igre mačaka treba da zadovolje kriterijum da kućni ljubimci imaju igračke koje ne mogu da dosade, tako da u trenucima kada se ne igraju, treba skloniti igračke iz njihovog vidokruga.

Mačke traže izazove, tako da igre mačaka ne treba da budu suviše lake. Igrajte se sa macom bar dva puta dnevno, po petnaestak minuta.
Pri izboru prostora za igru, rekvizita pa i samih igara, obratite pažnju na sigurnost, bezbednost i mogućnosti ljubimice. Izaberite prostor u kome se kućni ljubimci neće povrediti svojim trčanjem i skakanjem. Neka podloga ne bude previše klizava, uklonite veće prepreke i lako lomljive delove pokućstva. Igračke neka budu prilagođene svojim dimenzijama tako da ne budu prevelike i preteške ili premale da ih kućni ljubimci ne bi progutali. Ne izazivajte mačku da uradi stvari koje joj predstavljaju preveliki napor i na vreme prekinite igru kada ona preraste u neki oblik agresivnog ponašanja.
Preporučujemo igre mačaka u kojima vlasnici nemaju aktivnu ulogu. Jedna od njih je “lov na blago”. Sakrijte omiljene igračke vaše ljubimice pre nego što ujutru izađete iz stana, omogućavajući joj tako „istraživanje”. Postavljanje ležaljki u prozore takođe će povećati mogućnost za osmatranje spoljašnjeg sveta, što doprinosi razbijanju monotonije. Igre sa mačkom, posebno pred spavanje, mogu da budu zabava za oboje i da pomogne maci da se umori i spava u toku noći.
Ako uspete da koji dodatni minut posvetite igri, vaši kućni ljubimci će vam sigurno biti zahvalni.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBolesti mačaka: Panleukopenija
Sledeći tekstIshrana pasa: Kakva treba da bude ishrana pasa “u godinama”?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime