Naslovna PETOPEDIJA PSI IGRE SA PSIMA: Nisu hobi i zabava, već su izuzetno važne za...

IGRE SA PSIMA: Nisu hobi i zabava, već su izuzetno važne za ljubimce!

0
igre sa psima petface

Ljudi pojam igre sa psima povezuju sa zabavom i hobijem, a uglavnom nisu svesni njenog značaja za ljubimce. Igra utiče na razvoj pasa, regulisanje ponašanja i njihove ličnosti. Za vreme igre psi i mnoge druge životinje koriste radnje i pokrete poput griženja, naskakivanja, udaranja telom jedni o druge i sve to može biti pogrešno protumačeno. Psi u igri sa drugim psima uglavnom veoma paze na pravila igre kako bi sprečili da igra preraste u sukob. Kroz igru ne uče samo psi. Vlasnici uče o njihovom menjanju raspoloženja iz straha u agresivnost, prelasku iz dominantnosti u podređenost i govoru tela koji je veoma bitan u komunikaciji vlasnika i pasa. Kada su štenci u pitanju oni kroz igru uče kako da se upoznaju sa drugim psima i ljudima, kako da drže kontrolu nad okolinom, koje su granice do kojih mogu ići i kako da prepoznaju znake koje im upućuju drugi psi i ljudi.

PROČITAJTE I: 

Kako da naučite psa da vam vraća loptu?

Igra nije rezervisana samo za štence. I u svetu odraslih pasa ona zauzima važno mesto. Odrasli psi kroz igru isprobavaju nove strategije i poboljšavaju trenutne veštine.

Kopanje, traganje, žvakanje, grickanje, donošenje i lajanje su urođena ponašanja kod pasa i treba ih podsticati u igri. Oni će to svakako u nekom trenutku ispoljiti, a najbolja situacija je svakako kontrolisana igra. Da bi se igra kontrolisala pas mora naučiti pravila igre kao i komande. Igre moraju biti zabavne i dovoljno komplikovane da bi bile izazov psu.

igre sa psima petface

Neke od mogućih igara su kopanje, donošenje predmeta, sakrivanje predmeta, ’’žmurke’’. Svim igrama podstiče se mentalni razvoj pasa i ojačavanje njegovih postojećih funkcija.

PROČITAJTE I: 

KAKO PRIĆI TUĐEM PSU: Većina napada i ugriza se dogodi kada neoprezno priđemo psu!

Kopanje je jedna od urođenih potreba pasa koju ne morate nužno sprečavati. Odaberite jedno mesto koje će biti predviđeno za kopanje. Nagrađujte psa samo ukoliko kopa na zadatom mestu i ubrzo će ostatk vašeg dvorišta biti baš onakav kakvog ste ga zamislili.

igre sa psima petface

Kada je donošenje predmeta u pitanju, predlaže se igra sa bilo kakvim adekvatnim predmetom koja podstiče traženje, praćenje pogledom, trčkaranje i donošenje zadate stvari. Donošenje je jedna od najzabavnijih i najenergičnijih igara i odlična je za traganje i vežbanje opoziva. Kada kažemo adekvatni predmeti, to su razni drveni predmeti koji su oblikom i dimenzijama prilagođeni psećim ustima, komadi debelog konopca, loptice, frizbi i slično. Sve to možete naći u gotovo svakom pet šopu. Nikako se ne preporučuju predmeti koje koristimo u svakodnevnom životu kao što su delovi pokućstva ili obuća. Pas će sve te predmete usvojiti kao svoje predmete za igru pa će kasnije biti problema sa nekim skupim parom cipela.

Pri sakrivanju predmeta podstičete njuh psa. Sakriveni predmet mora imati prepoznatljiv miris koji će psa podstaći na traženje. To može biti bilo koja njegova igračka. U ovim igrama izbegavajte skrivanje hrane. Kada pronađe sakriven predmet, obavezno treba da sledi nagrada.

Osim predmeta, može se sakriti i sam vlasnik, čime prelazite na igru ’’žmurke’’. Time se pored njuha vežba i sluh psa. Sakrijte se na neko mesto gde vas vaš ljubimac neće videti, dajte neki zvučni signal u vidu zvižduka ili nečega drugog što vaš ljubimac prepoznaje i sačekajte da vas pronađe.

igre sa psima petface

Koristite svaki slobodan trenutak za igru. Svaki pas će biti više nego srećan kada zajedničko vreme u šetnji obogatite i nekom zabavnom aktivnošću. Pogotovo je to važno u mlađem uzrastu kada su ljubimci po pravilu puni energije koju teško mogu da potroše u kućnim uslovima. Isto tako, igru koristite i kao metod u procesu socijalizacije pa i promene nekih oblika lošeg ponašanja. O tome se posavetujte sa veterinarom koji je stručnjak za ponašanje pasa.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠta izaziva STRAH KOD MAČAKA: Glasni zvuci, kazna… (2)
Sledeći tekstOvo je priča o OMILJENOM ZATVORSKOM PSU svih vremena!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime