Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Šta izaziva STRAH KOD MAČAKA: Glasni zvuci, kazna… (2)

Šta izaziva STRAH KOD MAČAKA: Glasni zvuci, kazna… (2)

0
strah kod macaka petface

Akutni strah kod mačaka prouzrokuje lako prepoznatljive znake kao što su trzanje, odskakivanje, izvijanje leđa, kostrešenje dlake, bežanje i agresija. Obično ubrzo posle takve epizode mačka se smiri i čini se da nema nikakvih posledica. Međutim, ukoliko je duže vremena izložena stresnim situcijama koje izazivaju ovakve reakcije može doći do ozbiljnih poremećaja u ponašanju i hroničnom osećanju anksioznosti. Tada se mačka povlači u sebe, postaje depresivna, gubi apetit, ne igra se, prekomerno se čisti ližući se i gubi dlaku. Evo još 4 glavna uzroka koji dovode do razvoja osećanja straha kod mačaka, bilo da govorimo o akutnom ili hroničnom strahu.

PROČITAJTE I:

Šta izaziva STRAH KOD MAČAKA: Ovo muči sve vlasnike! (1)

  1. GLASNI ZVUCI

Mačke imaju veoma razvijeno čulo sluha. Mogu čuti kretanje miša na sred fudbalskog terena pa možete zamisliti šta za njih predstavlja prevelika buka. Mačke definitivno nisu ljubitelji glasne muzike, trubača, zvuka usisivača, zvukova koje proizvode građevinske mašine i slično. Glasni zvuci, pogotovu iznenadni, izazivaju stres kod mačaka. Naročito je to izraženo kod onih ljubimica koje od mladosti nisu naviknutie na buku gradskog saobraćaja, lupanje posuđa, muziku sa radija i televizora… Mačke vole mir i tišinu pa o tome razmišljajte kada dobijete želju da igrate uz glasnu muziku.

strah kod macaka petface

  1. ŠIROKI OTVORENI PROSTORI

Mačke su predatori koje plen vrebaju skrivene iz nekog zaklona. Zbog toga one vole da se skrivaju pod delovima nameštaja, u kutijama ili gomili veša. Moja mačka preferira sveže opran veš ali to naravno nije pravilo. Generalno, mačke vole prostore koji im pružaju zaštitu, sigurnost i mogućnost da osmatraju okolinu. Zbog toga veliki, široki i otvoreni prostori njima nikako ne prijaju. Da ne bude zabune, govorimo o kućnim mačkama, a ne o velikim rođacima kao što su lavovi i gepardi. Ukoliko mačka mora da se kreće prostorima koji su visokih tavanica, bez previše nameštaja, previše svetli i otvoreni prema spolja osećaće se veoma nelagodno. Ova nelagodnost će se vremenom pretvoriti u hroničnu anksioznost. Dakle, za mačke ne preporučujemo minimalistički stil uređenja doma.

strah kod macaka petface

  1. IZLAZAK IZ KUĆE

Postoji uverenje da se psi vezuju za ljude, a mačke za prostor. Međutim, dokazano je da to nije tačno i da se mačke veoma vezuju za svoje vlasnike i bez problema ih prate gde god da oni idu. Tako je i izlazak iz kuće snažan okidač koji izaziva stres. Mačke se vezuju za prostor koji poznaju i koji su usvojili kao svoj. Tu se osećaju sigurne, znaju da imaju hrane u izobilju i osobe koje vole. Reakcije u situacijama kada se mačka iznosi iz kuće mogu biti krajnje dramatične. Čak i običan odlazak kod veterinara izaziva nervozu, mučninu, povraćanje i agresivnost tokom puta. O ponašanju u ambulanti ne treba ni da vam govorimo. Strah je kod kućnih mačaka u ovim situacijama sasvim razumljiv i može se smanjiti prilično jednostavnim metodama. Izvodite mačku iz stana bar jednom nedeljno u sigurnom okruženju, znači u transporteru. Prošetajte krug oko zgrade i dozvolite joj da razgleda okolinu iz transportera. Ponekad spustite transporter na klupu ili neku višu podlogu kako bi mogla da upozna zvuke i mirise iz okruženja. Vremenom će joj odlazak iz kuće biti zanimljiv i normalan pa neće biti izazivač preplašenosti.

strah kod macaka petface

  1. KAZNA

Prema mišljenju stručnjaka za ponašanje mačaka najveći izvor stresa kod ovih ljubimaca predstavlja kažnjavanje. Svaki oblik uznemiravanja ili kažnjavanja kod mačke izaziva gubitak poverenja u osobu koja je kažnjava. Ukoliko imate bilo koji problem sa ponašanjem mačke, kazna zapravo ima suprotan efekat i pojačava neprihvatljivo ponašanje. I ne samo to, strah koji ona oseća u tim situacijama gotovo se automatski pretvara u agresivno ponašanje. Stručnjaci savetuju da identifikujete izvor neprihvatljivog ponašanja i da kroz proces stvaranja i pojačanja poverenja pokušate da eliminišete taj izvor i promenite ponašanje mačke. Ovo nije nimalo jednostavno i zahteva dosta vremena i strpljenja pa i promene u ponašanju samog vlasnika. Najbolje bi bilo da taj proces prođete uz pomoć i saradnju sa veterinarom koji ima iskustva sa takvim situacijama.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst18 MILIONA PREGLEDA: NAJEMOTIVNIJA REKLAMA ove godine, u glavnim ulogama životinje! (VIDEO)
Sledeći tekstIGRE SA PSIMA: Nisu hobi i zabava, već su izuzetno važne za ljubimce!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime