Naslovna PETOPEDIJA PSI KAKO PRIĆI TUĐEM PSU: Većina napada i ugriza se dogodi kada neoprezno...

KAKO PRIĆI TUĐEM PSU: Većina napada i ugriza se dogodi kada neoprezno priđemo psu!

0
kako prici tudjem psom petface

Većina napada i ugriza od strane pasa se dešava kada neoprezno prilazimo psu koji je u tuđem vlasništvu ili nepoznatom psu na ulici. Zbog toga treba biti obazriv i ne voditi se činjenicom da inače imate dobru komunikaciju sa ljubimcima, jer je svaki pas poseban karakter i ne možete predvideti njegove pojedinačne reakcije.

PROČITAJTE I:

Kome se obratiti ako drugi pas NAPADNE vašeg psa?

Svaki prilazak zavisi od konkretne situacije u kojoj ste se našli, odnosno da li je u pitanju ljubimac na povodcu u šetnji sa vlasnikom, ili možda pas koji je napušten i šeta ulicama.  Pre nego što priđete bilo kom nepoznatom psu, neophodno je da bar delom poznajete njegov govor tela, pa je mudro ne prilaziti mu ukoliko su mu uši nakostrešene i podignute. Takođe, svojim govorom tela nagovestite mu da prilazite sa prijateljskim namerama.

kako prici tudjem psom petface

Prilikom prilasku psu koji vas ne poznaje:

  • prilazite polako
  • ukoliko je moguće bočno
  • nikako ne uspostavljajte direktan kontakt očima iz razloga što on to može doživeti kao provokaciju ili pretnju
  • ukoliko je pas u šetnji na povodcu, prvo upitajte njegovog vlasnika da li je u redu da mu priđete

Većina vlasnika vaspitava svoje pse da se lepo ponašaju i da ne skaču na druge ljude, a vi svojim ponašanjem možete isprovocirati da se oni upravo tako ponašaju čime poništavate nečiji mukotrpni trud. U tom smislu treba voditi računa da budete smireni i da ne gestikulirate preterano rukama. Kada ste mu već prišli, možete lagano čučnuti kako bi bili njegove visine i lagano i opušteno mu ispružite ruku kako bi mu dozvolili da vas onjuši i da se privikne na vaš miris. Kada ste uspostavili taj prvi kontakt, možete ga lagano pomaziti po grudima ili leđima, ali nikako po glavi, a zatim ga možete i počeškati ispod brade. Na taj način ćete polako zadobiti njegovo poverenje.

kako prici tudjem psom petface

Kada su u pitanju napušteni psi ili oni koji su zalutali, njima treba prilaziti sa pojačanom dozom opreza iz razloga što su verovatno vrlo uplašeni i dezorijentisani, a neretko i agresivni. Ova pravila treba primenjivati i prilikom kućnih poseta, čak i ukoliko ste već upoznati sa psima koji tu žive, jer su oni po prirodi veoma teritorijalni i mogu vas shvatiti kao uljeza koji ih ugrožava.

PROČITAJTE I:

KOJA SU VAŠA PRAVA u slučaju da vas napadne pas?

Još nešto veoma važno. Dete obavezno naučite ovakvim postupcima bez obzira da li ima ili nema psa kao kućnog ljubimca. Deca su uglavnom krajnje radoznala i prijateljski raspoložena prema psima ali to nije uvek i obostrano. Najbolje je da ih naučite da bez pitanja ne prilaze vlasničkim psima, a uličnim psima samostalno nikada ne prilaze.

kako prici tudjem psom petface

Od  pasa nikako ne treba bežati jer će oni to sigurno shvatiti kao poziv da krenu za vama. U svakoj situacuji treba odreagovati mirno i staloženo, bez naglih pokreta i uvek izbegavati gledanje u oči i maženje po glavi. Ukoliko primenite ove savete znači da poštujete pse, a budite sigurni da će vam oni to poštovanje i uzvratiti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.