Naslovna PAPAGAJI ISHRANA Ishrana tigrica

Ishrana tigrica

9
ishrana tigrica petface
petopedija-ishrana-tigrica-2
Omiljena hrana tigrica

Budući da su tigrice biljojedi, prvenstveno im odgovara hrana biljnog porekla. Kao i kod ostalih kućnih ljubimaca, i tigricama je bitno im je obezbediti raznovrsnu ishranu koja će na najbolji način obezbediti zdrav i kvalitetan život.

Treba imati na umu da će određenu vrstu hrane odmah prihvatiti, dok će drugu uzimati tek nakon upornog nuđenja. Nešto će jesti sa oduševljenjem, a nešto tek malo probati. Ipak bitno je znati na kakvoj hrani treba insistirati, a kakvu nipošto ne treba davati.

Tigrice su veoma zahvalni ljubimci, što se ishrane tiče. Pored sveže vode koja treba da im bude stalno na raspolaganju, treba im obezbediti i osnovne semenske mešavine kao što su proso, muhar, svetlo seme, kao i ljušteni ovas. U ishranu im treba dodavati i određene mineralno-vitaminske preparate i jod-kocke koje mogu da se nađu u pet šopovima.

Važno je obratiti pažnju na posudu za hranu jer, iako ona može izgledati puna, dešava se da je u njoj samo nataložen otpad, odnosno ostaci od semenki koje je tigrica pojela. Razlog je taj što, prilikom jela papagaji oljušte seme i pojedu unutrašnjost, dok ljuske dospevaju nazad u posudu. Stoga, posudu treba redovno puniti, kako ljubimac ne bi ostao gladan. Pored zrnaste hrane, tigricama se može dodavati i zelena hrana, u koju spadaju voće, povrće i trava, ali ne više od 2 do 3 puta nedeljno. Prilikom dodavanja ove vrste hrane treba biti obazriv, da ne bi došlo do dijareje i poremećaja varenja.

petopedija-ishrana-tigrica-1
Tigrica se hrani

Zelena hrana ima u sebi veliku količinu vitamina i minerala, pa je dobra kao dopuna osnovnoj zrnastoj, ali i za preventivu raznih avitaminoza.Tigrica može da jede skoro svo voće i povrće koje se može naći na našim pijacama, kao što su zelena salata, keleraba, celer, kelj, kupus i peršun. Kao i kod ishrane ljudi, bitno je da ovakva hrana ne bude prskana, ali i da se pre serviranja dobro opere. Nemojte im davati kiselo voće kao što su limun i pomorandže, jer je dokazano da ove namirnice veoma teško vare.

Način davanja povrća je takođe veoma bitan. Na primer, šargarepu treba iseći na kolutove i zaglaviti između dve drške kaveza. Sveža cvekla je još jedna od omiljenih poslastica ovih papagaja, dok obrađenu cveklu iz tegle treba izbegavati jer tigrice ne mogu da je vare. Od trava, tigrice jedu list maslačka, ali ne i cvet. Travu treba brati na mestima koja su udaljena od puteva, kako biste bili sigurni da nije zagađena.
Za kraj, zapamtite da su tigrice biljojedi i da im se ne treba davati hranu životinjskog porekla. Za varenje ovakve hrane potrebni su sasvim drugi enzimi, koje tigrice ne poseduju u dovoljnoj količini, pa može doći do poremećaja u gastrointestinalnom traktu, kao i problema sa varenjem.

Ukoliko imate dileme oko ishrane svog pernatog ljubimca ili imate na umu da u svoj dom dovedete tigricu, obavezno kontaktirajte veterinara kako bi vam preporučio najbolju hranu za ove male papagaje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana morskih prasića
Sledeći tekstIshrana akvarijumskih ribica

9 KOMENTARA

  1. Sveže povrće iz porodice kupusa, sirov i zelen krompir, svež pasulj i list zelene salate mogu stvoriti probleme jer su za pticu teško ili potpuno nesvarljive.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime