Naslovna PAPAGAJI ISHRANA ISHRANA VELIKIH PAPAGAJA – Šta davati od hrane žakoima i arama

ISHRANA VELIKIH PAPAGAJA – Šta davati od hrane žakoima i arama

0

Plavo-žuta ara u ishrani koristi razno zrelo i zeleno voće, kao što su mango, brazilski i razni palmini orasi, zatim semenke, bobice, cveće i jestivi delovi vegetacije na stablima. Are mogu da konzumiraju i insekte i njihove larve. U prirodnim staništima, gotovo svakodnevno lete u jutarnjim i večernjim satima na glinene bedeme, kako bi se hranile na zemljištu bogatom mineralima, i pretpostavlja se da tako neutrališu otrovne sadržaje zelenog voća.

afrički sivi papagaj

Dakle, osnovni režim ishrane za velike papagaje koji se drže u kućnim uslovima sastoji se prvenstveno iz zrnaste hrane, u koju spada suncokret, zatim oljušteni ovas, kukuruz i pirinač, a mogu im se dodavati i orasi, pšenica, lešnici, kikiriki i slično. Što se meke hrane tiče, ona predstavlja osnovni izvor belančevina, i uz zrnastu, velikim papagajima je treba dodavati.

Utvrđivanje pola kod papagaja

Zelenu hranu čini razno voće, kao sto su jabuke, kruške, jagode, borovnice i drugo, a zatim brojne vrste trava, poput maslačka, svežih grančica i pupoljaka vrbe. Vitamini su neophodni u ishrani i nalaze se u raznom povrću – kupusu, spanaću, šargarepi. Tokom zime, ukoliko nema svežeg povrća, daju se razni preparati sa vitaminima, u vodi ili hrani.

ara

Više nego druge ptice, veliki papagaji traže kontakt sa svojim odgajivačima. Zato je potrebno da im se prilikom ishrane i nege posvećuje svakodnevna pažnja i to, po mogućstvu, uvek u isto doba. Neophodno je da se sa njima svakodnevno porazgovara, da im se promeni voda i hrana i da se očiste posude.
Posebno se mora voditi računa o roku trajanja hrane i njenom kvalitetu, što se naročito odnosi na zelenu i meku hranu.

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1
2
Prethodni tekstISTRAŽIVANJE: KAKO SE KONJI I PSI IGRAJU? – Psi se sa konjima igraju na isti način kao sa drugim psima.
Sledeći tekstDA LI JE VAŠA MAČKA „DESNOŠAPA“ ILI „LEVOŠAPA“?: Testirajte je jednostavnim izazovima.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime