Naslovna VESTI MAČKE ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Čak 40% vlasnika deli svoj obrok sa macama, a trećina...

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Čak 40% vlasnika deli svoj obrok sa macama, a trećina im daje i sir!

0
istrazivanje pokazalo petface

Jedan od pet vlasnika mačaka ne zna da je njihov ljubimac mesojed, pokazalo istraživanje u Velikoj Britaniji.

Ono što zabrinjava Britance je to što mnogi vlasnici mačaka u njihovoj zemlji ne znaju šta je zdrava hrana za njihove ljubimce. Neretko vlasnici hrane svoje ljubimce nekvalitetnom hranom ili ostacima sopstvenih obroka. Među namirnicama se pronađu čokolada i sir, navode istraživanja.

Studija je pokazala da dve hiljade vlasnika mačaka ne zna šta može biti štetna hrana za njihove ljubimce. Petina ispitanika ne zna da su mačke mesojedi. Jedan vlasnik u deset ih hrani sirovim voćem. Dok svaki dvadeseti mace poslužuje listovima salate.

INFORMIŠITE SE KOLIKO KOŠTA MAČKA, PRE KUPOVINE: Godišnji troškovi za jednu mačku će iznositi oko 50 hiljada dinara!

Istraživanja su pokazala da četvrtina vlasnika uopšte ne pogleda sastav hrane koju kupuju za mačke. Oko 64 odsto je zbunjeno oko toga koju hranu treba, uopšte da traže za svoje ljubimice. Svaki dvadeseti kupuje isljučivo najjeftiniju hranu na tržištu. Njih 15 posto „šeta“ od proizvođača do proizvođača u zavisnosti od toga šta im je najbolji odnos kvaliteta i cene.

-Jedna od najvećih opasnosti za zdravlje naših mačaka je ustvari loš kvalitet hrane, smatra veterinar Rodni Zasman.

Četvrtina Britanaca svojim mačkama daje hranu iako nisu sigurni da li je ona zdrava po njihovog ljubimca. Čak 40 odsto vlasnika deli svoj obrok sa mačkama, dok trećina vlasnika im daje sir.

istrazivanje pokazalo petface

Da je mačka imala probleme sa gojaznošću, kožom ili dijabetesom uzrokavane lošom ishranom priznaje 28 posto ispitanih Britanaca. Iako nisu dovoljno upućeni u to šta je dobro za njihovu mačku, čak dve trećine vlasnika smatra da hrana koju oni kupuju zadovoljava sve potrebe za hranljivim sastojcima njihovog ljubimca.

Iako 67 odsto ispitanika ne bi hranilo svoju mačku sirovim komadima mesa, pilećih nogica i sličnim namirnicama, stručnjaci upozoravaju da se takvi sastojci mogu pronaći u ponudi hrane za mačke u pojednim supermarketima.

Veterinar Rodni Zasman smatra da gojaznost životinja u Velikoj Britaniji predstavlja veliki problem.

DA LI BISTE RADILI NA POSLU IZ SNOVA: Traži se osoba koja će živeti na grčkom ostrvu i brinuti o 55 maca!

-Pojavljuje se i mnoštvo drugih žalbi na zdravstvene probleme ljubimaca. Mnogi su uzrokovani time što se u hrani ne nalazi dovoljno mesa i što hrana sadrži mnoštvo drugih, manje hranljivih sastojaka, dodaje on.

Vlasnici su zaključili u anketi da žele da im mačka bude srećna i zadovoljna, mada rezultati pokazuju da nisu dovoljno upućeni u potrebe svog malog, krznenog prijatelja.

Čime vi hranite svoje mace?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEKSPERIMENT POTVRDIO: Psi vrlo jasno znaju šta im pričamo i pokazujemo!
Sledeći tekstKIKINDA: S.P (19) se na Instagramu pohvalio slikom mace koju je obesio!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime