Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Izložba mačaka: Kada i zašto je organizovana prva izložba mačaka?

Izložba mačaka: Kada i zašto je organizovana prva izložba mačaka?

0
izlozbe macaka petface

 

Postoje zapisi da je prva izložba mačaka održana još davne 1598 godine na jednom sajmu u Engleskoj. Zvanično, prva izložba mačaka održana je 1871. godine u Kristalnoj dvorani u Londonu. Na njoj su bile izložene britanske kratkodlake i persijske mačke. Iste godine održana je u Engleskoj izložba mačaka američkog uzgoja.  Mačke su vođene na povocu, a njihovi vlasnici su bili svečano obučeni. Kasnije su mačke izlagane takođe u velikim dvoranama, ali su bile smeštene u kavezima. Sudije su pri ocenjivanju obilazile mačke u areni i kavezima. Kasnije, razvojem Felinologije i uključivanjem sve većeg broja zemalja sveta u FIF-e, Međunarodnu Felinološku Federaciju, donesena su i prva izložbena pravila, koja se usavršavaju do danas.

Vrste izložbi
Jedna od mnogih ativnosti felinološkog saveza je i organizovanje revijalnih, nacionalnih i međunarodnih izložbi. Jednodnevna revijalna izložba mačaka je propagandno informativnog značenja i namenjena je posetiocima. Na takvim izložbama nema sudija za ocenjivanje. One se organizuju da bi se pridobili novi članovi, da bi dokazali svoju aktivnost, a ujedno i prikupili finansijska sredstva za svoj dalji rad.

Nacionalne i međunarodne izložbe su takmičarskog karaktera i mogu biti jednodnevne ili dvodnevne. Razlika između nacionalnih i međunarodnih izložbi je u rangu izložbe. To znači da se na nacionalnim izložbama mačaka mogu izlagati i takmičiti mačke od tri do šest meseci i odrasle mačke koje nisu osvojile ni jedan od šampionskih naslova. Odrasle mačke se mogu takmičiti u jednom od 14 razreda u zavisnosti od postignutih rezultata na predhodnim takmičenjima. Mačka koja je starija od 10 meseci prvi put se izlaže u otvorenom razredu. Još jedna razlika između nacionalne izložbe i međunarodne je u tome da je za održavanje nacionale izložbe potrebno da se prijavi 80 mačaka, a za međunarodnu 150.

Osim ovih izložbi postoji još jedna izložba mačaka, a to je svetska. Ova izložba mačaka se održava jednom godišnje i u njoj učestvuju mačke koje su u predhodnim takmičanjima osvajale odredjene ocene.

 

Kako učestvovati na izložbama?
Svaka mačka ili mače koje je dobrog zdravlja i starije je od 3 meseca ima pravo da učestvuje na izložbi. Prvo je potrebno da registrujete vaše ljubimice, a one će kao potencijalni kandidati za takmičenje biti unete u registar i razvrstavajući spisak. Da bi izložba mačaka bila što regularnija, zvanične sudije ne mogu dovoditi mačke iz svoje uzgajivačnice. Mačke koje su primetno trudne ne mogi učestvovati na izložbi, kao ni one koje ne poseduju sve zahtevane fizičke osobine. Svaka izložba mačaka je pod nadzorom veterinara i pregled se obavlja kod svake mačke. Životinja može biti diskvalifikovana ako je agresivna, zatim mužjaci sa anomalijom testisa, drogirane mačke, one koje su podvrgnute kozmetičkim zahvatima kao što je bojenje dlake i mačke sa amputiranim noktima.

Izložbe i ocenjivanje mačaka
Izlozba mačaka je jedan svečani trenutak za sve ponosne učesnike koji se dugo spremaju za takav događaj. Ocenjivanje mačaka  na međunarodnoj izložbi  zavisi od uzrasta. Na primer, mačići starosti od tri do šest meseci se odvojeno ocenjuju od grupe u kojoj su mačići od šest do deset meseci. Nakon deset meseci starosti ocenjuju se u kategoriji odraslih kada uz ocene mogu dobiti i dodatne titule. Ocenjuju se i po polu. Uz mačke sa rodovnikom ocenjuju se i domaće mačke. Mačke se mogu na izložbu prijaviti i izvan konkurencije, kada ih sudija ne ocenjuje. Mačke sa rodovnikom razvrstavaju se u 4 grupe: I kategorija persijanci i egzote, II kategorija  srednjodugodlake, III kategorija  kratkodlake, IV kategorija  sijamci i orijentalci.

Redosled ocenjivanja kada je u pitanju izložba mačaka prema TICA standardu je sledeći:  prvo se biraju najbolje mačke prema boji, što znači da se izmedju mačaka iste boje i rase bira najbolji. Zatim se bira najbolji u grupi. Ima pet grupa, jednobojna grupa, ošarana grupa, kornjačevina grupa, srebrna-dimnasta grupa i grupa sa belinama. Ako je vaša mačka dobila neko od prva tri mesta u okviru rase, znači da je pozvana na završnicu. Završnice su proglašenje najboljih na izložbi. U zavisnosti od broja mačaka u završnici bira se od 5 do 10 mačaka. Da bi mačka dobila titulu šampiona mora imati 300 poena i učestvovanje u jednoj  završnici. Dok je za titulu velikog šampiona potrebno 1000 poena i 6 mesta u završnici.

Priprema
Priprema za izložbu počinje od rođenja, a ne nekoliko dana pred izložbu. Mačka mora biti redovno vakcinisana polivalentnom vakcinom i vakcinom protiv besnila. Ako se sa svojom ljubimicom putuje u zemlje EU mačka mora imati urađen test na titar antitela posle vakcine za besnilo. Sve mačke koje takmiče se u zemlji i inostranstvu, moraju biti čipovane.

Od 1996 godine, obavezno je podsecanje vrhova kandži. Postoje  razne vrste makazica specijalno namenjenih za sečenje mačijih noktiju. Ako maci redovno posvećujete dovoljno pažnje u održavanju higijene, onda priprema mačke za izložbu ne predstavlja veliki problem. Osim priprema mačke za izložbu potrebno je spremiti i kavez u kome će mačka boraviti za vreme izložbe. Neophodne su zavesice, prostirač, posudica za vodu i hranu kao i posuda za toalet. U kavezu ne treba držati suvišne stvari da bi mačka imala dovoljno mesta za odmor.

Izložba mačaka je mesto gde bi veliki broj vlasnika voleo da odvede svoje ljubimce, pa ukoliko želite da se prijavite na izložbu mačaka ovo što smo vam do sada napisali su neka od pravila koje morate poštovati da bi postali takmičari.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana pasa: Kakva treba da bude ishrana pasa “u godinama”?
Sledeći tekstČišćenje ušiju deo redovne higijene?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime