Naslovna VESTI PSI KAKVI SMO TO LJUDI?: Služio svima na razminiranju, a ostavljen da jede...

KAKVI SMO TO LJUDI?: Služio svima na razminiranju, a ostavljen da jede kamenje!

0
nemački ovčar Car

Potresna priča o tome koliko umemo da budemo nezahvalni i nehumani dolazi nam iz Požege. Nemački ovčar Car je godinama služio ljudima na jednom od najopasnijih poslova na svetu – pronalazio je i pomagao u razminiranju zaostalih eksplozivnih naprava iz ratnih sukoba koji su besneli proteklih decenija u našim krajevima. Nažalost, umesto da doživi zasluženu starost u miru i ljubavi nađen je u očajnom stanju.

nemački ovčar Car

Car ima 10 godina, u penziji je poslednje dve godine a pretpostavlja se da je na opasnim poslovima radio 7 godina. Car je sa svojim partnerom, pirotehničarem radio za jednu privatnu firmu koja se bavi ovim poslovima. Pregledao i pretražio je hiljade kvadratnih kilometara nepristupačnih terena, pronašao mnoštvo neeksplodiranih naprava koje su ugrožavale ljudske živote. Desetak puta je bukvalno spasao život svom partneru.

STRAVIČNE SLIKE IZ ŠAPCA – Svirepo ubijeni psi pronađeni u šumi

Kada je pirotehničar otišao u penziju, Car je otišao sa njim. Firma za koju je radio udomila je Cara upravo kod čoveka sa kojim je proveo poslednje godine opasnog življena . Činilo se to kao logično rešenje, ali i najbolje s obzirom na vezu koja se stvorila između njih. Nažalost, to se nije pokazalo kao najtačnije.

nemački ovčar Car

Udruženje za zaštitu životinja Sirijus iz Požege je dobilo obaveštenje da je ovaj pas u izuzetno lošem stanju primećen kako prevrće kante za đubre ne bi li našao hranu. Kada su ga pronašli i sklonili sa ulice pregled kod veterinara je pokazao šokantno stanje. Tada se i otkrila ova pretužna priča.

Car je bio potpuno zapušten. Nekada snažni službeni pas sada je bio tećak svega 28 kilograma. Bukvalno je jeo kamenje kako bi ostao živ. Bubrezi su mu oboleli. Posle dva dana na infuziji i uz veterinarsku brigu malo se oporavio. Čovek i partner je ćutke predao svog prijatelja. Opasnost i stres koji nose ovakvo zanimanje ostavili su traga. Nije bio sposoban za brigu o Caru.

nemački ovčar Car

Iz Sirijusa kažu da je Car i dalje divan. Oporavlja se ali mu je i dalje potrebna posebna nega. I tako do kraja života najpre zbog oštećenja bubrega. Firma u kojoj je Car radio se ponudila da pokrije troškove lečenja za penzionisanog Cara.

NEVEROVATAN OPORAVAK: Izboden pas tokom ubistva vlasnika

nemački ovčar Car

Sva je prilika da će Car koji je nesumnjivo pravi pas heroj, sada dobiti novi dom u kome će mu biti obezbeđena prava nega i ljubav koji su mu neophodni. Nažalost, ostaje gorak ukus u ustima i pitanje. Kakav je zapravo naš odnos prema životinjama koje su u službi zaštite i spasavanja ljudi? Koliko im zahvalnost dajemo za svu vernost, posvećenost i hrabrost koju pokazuju u najtežim trenucima? Nažalost, nije retkost da zaborav i nebrigu pokazujemo i prema ljudima kojima mnogo dugujemo, ali to nije razlog da budemo neljudi i prema životinjama. One nemaju izbora, one nas vole i spremne su da po svaku cenu urade ono što im kažemo. Kao i Car, koji i dalje sedi i čeka da mu se izda naredba da traži, rizikuje život i spasava.

Izvor:  nizagorjemalo.hr/

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSTRAVIČNE SLIKE IZ ŠAPCA – Svirepo ubijeni psi pronađeni u šumi
Sledeći tekstKAKAV PAR: Ženka staforda usvojila svraku – čak joj krenulo mleko kako bi je hranila!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime