Naslovna GLODARI ČINČILA Kako činčila komunicira?

Kako činčila komunicira?

0
komuniciranje čičnila petface

Činčile su veoma društvene, inteligentne i veoma osetljive, pa čak se može reći i osećajne životinje, sa različitim ponašanjima koja mogu biti veoma kompleksna. Neophodno je pažljivo posmatranje ponašanja činčile kako bi vlasnik naučio njihova ponašanja i vokalizacije putem kojih činčila komunicira, čak i kada vlasnik toga nije svestan. U nastavku se nalaze neki od uobičajenih zvukova i obrazaca ponašanja putem koji ove male životinje komuniciraju sa ljudima.

činčila

Škripanje zubima
Kao i ljudi, i činčile mogu da škrguću svojim zubima i to naročito u situacijama koje izazivaju strah kod njih. Kada ispuštaju ove zvuke, činčile su zasigurno uplašene. Kada se tako nešto desi, preporuka je da vlasnici svoju ljubimicu ne uzimaju u ruke i gledaju da li sa njom nešto nije u redu. Ovakvo ponašanje će ih dodatno uznemiriti. Inače, činčile izuzetno ne vole jake zvukove i iznenadne pokrete, pa u njenom prisustvu ovakve stvari treba izbegavati.

Cijukanje
Cijukanje kod činčila je veoma često, a zvuk koji tom prilikom ispuštaju je veoma visok, pa čak podseća na zvuk dečijih truba. Iako je uvreženo mišljenje da činčile cijuču samo kada su uplašene, činjenica je zapravo da one to rade u raznim prilikama – kada se igraju, kada su usamljene, ako im je dosadno ili ako žele da upozore vlasnika da im se ne dopada ukus hrane ili vode. Ako vlasnik čuje svoju činčilu u susednoj sobi kako cijuče, a ne dešava se ništa što bi je moglo uplašiti, sva je prilika da je ovoj maloj životinji zapravo dosadno, da je usamljena ili da joj treba hrana ili voda.

činčile

Prskanje urinom
Ovo je jedno od najneprijatnijih aspekata držanja činčile, ali dobra vest je da to ne rade svi pripadnici ove vrste. Činčile pribegavaju ovome samo u slučaju kada su toliko preplašene, da osećaju kako nemaju drugi izlaz iz opasne situacije. Prskanje urinom je jasan znak apsolutnog straha, pa u slučaju da se pojedinim vlasnicima, treba se zapitati da li su odgajili veoma plašljivu životinju ili stvorili izuzetno stresno okruženje za život činčile.

Prošenje
Da, i činčile kao i psi, mogu da prose za hranu ili za malo pažnje. Način na koji prose je veoma simpatičan a izgleda tako što činčile stoje na svojim zadnjim nogicama, dok su im prednje nogice ispružene ispred glave a pogled jasno uperen ka onome što žele. Ako činčila ovaj ritual izvodi u svom kavezu, to je jasan poziv na igru i zabavu.

činčila jede

Ugrizi

Kod činčila se prepoznaju dve vrste ujeda: istraživački i agresivni. Istraživački ujedi su veoma nežni i obično u tom slučaju činčile grickaju prst vlasnika, igračke ili bilo šta drugo što im je u nekom momentu zanimljivo a žele da istraže. Ako činčila na ovaj način ujede, to svakako nije nikakva pretnja već znak interesovanja a veoma moguće i poziv na igru.
Sa druge strane agrsivni ujedi su izuzetno snažni, dovoljno jaki da vam probuše kožu svojim zubima. Ovakav ujed je siguran znak da je činčila izuzetno uplašena i pod ogromnim stresom. Inače, agresivni ujedi veoma često su praćeni prskanjem urinom, što je siguran znak da je ova životinjica procenila da je u velikoj opasnosti.
Ovo su samo neka od ponašanja i zvukova putem kojih činčile komuniciraju sa svojim vlasnicima. Ali kao i svako živo biće i one su veoma posebne, pa je preporuka vlasnicima, da prate ponašanje i vokalizaciju svog ljubimca i tako nauče šta to njihova činčila ima da im kaže.

PROČITAJTE VIŠE: osnovna nega činčila!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstČišćenje algi u akvarijumu
Sledeći tekstKonjuktivitis kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime