Naslovna VESTI PSI Kako kupati pse sa osetljivom kožom?

Kako kupati pse sa osetljivom kožom?

0
kako kupati psa petface

Još od malih nogu uče nas da je higijena pola zdravlja. Ipak, kada su naši ljubimci u pitanju, mnogi od nas nisu sigurni kakva nega im je zaista potrebna i na koji način treba da se ophode prema njihovoj koži. Da biste naučili kako da na adekvatan način negujete svog ljubimca, najpre treba da se upoznate sa osnovnim karakteristikama kože. Ali, to je druga tema.

Kada se jave svrab i češanje, a ubrzo potom i rane na koži koje ljubimca peku i bole, neki vlasnici mahinalno posegnu za preparatima za osetljivu kožu ljudi. Međutim ovo je vrlo opasno, jer iako je nega njihove kože podjednako bitna kao i naša sopstvena, to ne znači da je ista kozmetika adekvatna i za njih i za nas. Šta više, kupanje ljubimaca preparatima za ljudsku upotrebu može ozbiljno da ugrozi njihovo zdravlje.

PROČITAJTE I:

Higijena mačaka: Kako da OKUPATE MAČE

Mnoga oboljenja kože podrazumevaju terapiju kupanjem posebno formulisanim šamponima koji imaju dejstvo na simptome pa i same uzročnike oboljenja. Samo kupanje pasa nije nimalo jednostavan proces pogotovu ukoliko se radi o ljubimcima koji od mladosti nisu naučeni na ovu aktivnost. Drugi problem predstavlja prostor za kupanje ukoliko se ne radi o pripadnicima malih rasa. Iako će većina veterinara savetovati kupanje zdravih pasa samo kada je to zaista neophodno (ne redovno – svake subote) bilo bi dobro da svog prijatelja naučite na tu aktivnost – zlu ne trebalo.

kako kupati psa petface

Idealan scenario podrazumeva da vlasnik koji primeti promene na koži svog ljubimca odmah zatraži savet veterinara. Terapija se razlikuje u zavisnosti od stepena oštećena kože, pa će vam oni preporučiti adekvatne preparate i uz to objasniti na koji način je najbolje da ih koriste i koliko često. Kod pasa koji pokazuju simptome atopijskih alergijskih reakcija redovno kupanje adekvatnim medicinskim šamponima često predstavlja jedini način održavanja simptoma pod kontrolom.

kako kupati psa petface

Danas postoji izuzetno bogat izbor kozmetike za ljubimce, za nežno, neagresivno kupanje i tretiranje osetljive kože, koji blagotvorno deluju na njihovo celokupno zdravlje. Medicinirani šamponi i regeneratori uz medikamente obezbeđuju pun efekat lečenja i zaštite. Važno je da se oni primenjuju isključivo prema uputstvu veterinara i tek pošto je definitivno utvrđeno o kakvom oboljenju kože se zapravo radi. Znaci različitih oboljenja su prilično slični i potrebno je obaviti niz dijagnostičkih procedura kako bi se došlo do tačne dijagnoze. Upotreba ovakvih šampona bez tačne dijagnoze u najmanju ruku neće dati pozitivne rezultate a ponekad može i da iskomplikuje problem. Terapija kupanjem, kao i uostalom svih kožnih oboljenja uglavnom dugo traje, ponekad čak i više meseci pa i to treba imati u vidu. Dakle, budite strpljivi i redovno primenjujte propisane procedure. 

kako kupati psa petface

Ipak, najvažniji deo priče o negi kože i dlake ljubimaca predstavlja preventiva. Šamponi i losioni na prirodnoj bazi, kao i kupanje kada je krzno ozbiljno zaprljano, česljanje i odstranjivanje mrtve dlake osnovni su preduslov za lepotu i zdravlje ne samo njihove kože, već i dlake i organizma uopšte.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.