Naslovna PETOPEDIJA PSI KAKO UNIŠTITI LARVE BUVA u kućnim uslovima? Da li ste čuli za...

KAKO UNIŠTITI LARVE BUVA u kućnim uslovima? Da li ste čuli za kremensku zemlju?

0

Ove sićušne krvopije prave velike probleme životinjama i ljudima već više od 100 miliona godina. Borba protiv buva neprestano traje i čini se da se nikada neće završti pobedom nas ljudi. Ukoliko je buva na vašem ljubimcu, sva je prilika da će pre ili kasnije preći na vas a to znači ratno stanje! Stručnjaci kažu da je prilično jednostavno osloboditi se odraslih formi buva a da pravi problem predstavljaju zapravo larve. I, kako onda uništiti larve buva?

Procenjuje se da ima oko 2.500 vrsta buva! Tu spadaju one koje nazivamo mačjim, psećim, pacovskim, peradarskim, pa čak i dabarskim. U našim domovima, najčešće su mačje i pseće.

Buve izazivaju brojne probleme našim ljubimcima a ukoliko se nekontrolisano namnože, bogami i nama ljudima. Hrane se krvlju, prenose različite patogene pa su i problemi krajnje različiti i prilično opasni. Uporni alergijski dermatitis, pantljičare, Bartolenoza (bolest mačje ogrebotine), mišji tifus, Micoplazma haemofelis, pa čak i ozbiljne anemije koje mogu dovesti do smrti štenaca i mačića samo su neki problemi koje izazivaju buve. O svrabu na mestu ujeda kod ljudi da i ne govorimo.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Tokom vekova postojanja, buve su odgovorne za razarajuće epidemije kuge na različitim mestima naše planete. Dok nije otkriveno da su zapavo buve glavni nosioci i prenosioci kuge, glavni krivci za kugu su smatrani pacovi. I danas orijentalna buva pacova (Ksenopisla cheopis) koja parazitira na pacovima predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik za ljude.

Buve imaju potpunu metamorfozu koja je poznata i kao holometabolizam. To znači da se razvoj odvija u četiri životne faze: jaje, larva, lutka i odrasla forma. Pored odrasle forme koja prirodno, zbog svojih navika u ishrani predstavlja najočigledniji problem, larve buva su takođe prisutne u našoj okolini i zadaju oziljne probleme. Larve imaju tri stadijuma tokom kojih se ne hrane domaćinom već izmetom odraslih buva i organskih otpadaka u okolini. Sve faze traju 7 do 14 dana u zavisnosti od temperature, vlažnosti i dostupnosti hrane. Relativno se lako prepoznaju: dugačke su oko 2,5 milimetara i liče na crviće ali nemaju oči i noge.

UMETNIK BOLESNIK: Postavlja pse na olovne šipke!!! (FOTO)

Buve su veoma plodne. Jedna ženka donosi 25 do 40 jajašaca dnevno što je oko 2.000 jajašaca tokom celog života. Srećom, ne žive predugo – 21 do 28 dana. Ali, malo li je i tih 2.000?!?

Uništavanje larvi buva je preduslov uspešne borbe protiv buva kod ljubimca i što je važnije u vašem domu. Rekli smo već da je ubijanje odraslih buva relativno lako a da pravi problem predstavljaju larve. Njih ćete retko naži u krznu psa ili mačke. Obično se nalaze u krevetićima ljubimaca, šupljinama parketa, ispod fotelja, ormana, kreveta ili posteljini. Svakodnevno usisavanje prostora (ponekad i više puta dnevno) je neophodno. Pažljivo usisajte sve pukotine u podu ili zidovima, sofe, fotelje, prostirke… Tako ćete fizički ukloniti larve ali i jaja i lutke buva. Podrazumeva se da posle usisavanja ispraznite kesu iz usisivača.

Dijatomejska zemlja
Dijatomejska zemlja
U borbi protiv larvi buva možete koristiti i dijatomejsku zemlju E razreda. Kod nas je poznata i pod nazivom kremenska zemlja. U tankom sloju je nanesite na tepihe i pod i pustite da odstoji 48 sati. Obavezno NE DOZVOLITE ljubimcu pristup ovim površinama. Potom detaljno usisajte svu zemlju. Dijatomejska zemlja probija hitinski omotač insekata, suši jaja i larve i tako ih ubija.

Kada otkrijete zarazu buvama, odmah bacite pseće krevete, peškire, jastuke i igračke od tekstila. Možete probati i sa pranjem u veš mašini na najvišoj temperaturi (90°), a potom ove stvari sušite u mašini za sušenje i to najmanja 20 minuta. Takođe, parni čistači su se pokazali kao veoma efikasni u ubijanju i suzbijanj larvi i jaja buva.

VIŠE OD 20 GODINA NA ULICAMA ZAJEČARA: Cica je otišla iza duge!

Mit ili istina

Jedan od najčešćih recepata za kućno spravljanje insekticida protiv buva i larvi se sastoji od 4 litre vinskog sirćeta, 2 litre vode, dve šolje limunovog soka, i jedne šolje veštičjeg lešnika (može se naći u apotekama). Sve to treba pomešati i bogato naprskati nameštaj, krevete za ljubimce, tepihe, podove i sva mesta gde se mogu naći larve i buve. Mnogi se kunu u ovaj preparat ali…

Ukoliko ne uspete da se sami izborite sa buvama na neki od opisanih načina, ne preostaje vam ništa drugo nego da u pomoć pozovete tešku artiljeriju. Angažujte profesionalne istrebljivače i precizno im objasnite o čemu se radi. Tretman koji će oni obaviti nikada nije jednokratan, biće potrebno da se vaš dom više puta obradi u periodu od 6 meseci. Za to vreme primenjujte neko od sredstava koje će štititi vaše ljubimce od ponovne infestacije. Naravno, i vi sami obratite pažnju gde se krećete i izbegavajte mesta gde nehotično možete da pokupite neki od razvojnih oblika buva. Nisu uvek psi i mačke donosioci buva u dom – često smo to i mi ljudi.

Ne zaboravite: samo 5% u okruženju čine odrasle buve koje se hrane krvlju domaćina, preostalih 95% procenata čine jaja, larve i lutke koje je mnogo teže uništiti.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUPUCAN U LICE! OPORAVLJEN – SPREMAN ZA UDOMLJAVANJE
Sledeći tekstNEVEROVATNO – DECA 1.584 puta traže LJUBIMCA od roditelja

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime