Naslovna VESTI MAČKE Zašto je kastracija dobra odluka ukoliko za ljubimca imate mačka?

Zašto je kastracija dobra odluka ukoliko za ljubimca imate mačka?

0
kastracija petface

Iako bi mnogi veterinari voleli da prodiskutuju na temu terminologije koja se koristi kada se govori o sterilizaciji, odnosno kastraciji, u praksi je ustaljeno da se u slučaju ženki govori o prvom, a kod mužjaka o drugom terminu.

Sterilizacija je rutinska operacija koja podrazumeva hirurško odstranjivanje jajnika i materice, dok kastracija podrazumeva operaciju prilikom koje se odstranjuju testisi.

Pročitajte još:
Budite humani – sterilišite macu sa ulice!

kastracija petface

Poznato je da mužjaci ne ulaze u teranja, već reaguju na ženku. Ako vam je sad laknulo, jer nema mnjaukanja i valjanja koje je karakteristično za ženke, moramo reći da se ne radujete prerano. Ono što predstavlja poseban problem kod mužjaka koji nisu kastrirani a polno su zreli, jeste higijena u domu, jer u ovom periodu mužjaci obeležavaju teritoriju urinirajući po zidovima, nameštaju, prostirkama što izaziva izuzetno neprijatan miris.       

Pročitajte još:
NEVEROVATNO: Mace dve trećine svog života PRESPAVAJU!

Oni koji izlaze iz kuće skloni su tome da se sa drugim mužjacima fizički bore zbog ženke, pa su povrede česte, a opasnosti od zaraza vrebaju na sve strane. Mnogo puta desi se da se ljubimac danima ne vrati u svoj dom, a kada se i vrati telo je prekriveno ranama od ujeda i ogrebotina, a uz to su i potpuno malaksali.

Nažalost, vrlo često se desi da prilikom tih izleta zarade neku neizlečivu bolest kao što je FIV (mačja sida) ili FELV (mačja leukemija). Tužno je to što mnogi vlasnici tek tada shvate da je kastracija mogla da spreči najgori scenario.

Vlasnici treba da shvate da je čin kastracije humano delo za naše ljubimce, jer na taj način žive zdravije i duže, a u isto vreme kvalitet zajedničkog života sa vlasnicima neuporedivo je bolji, jer energiju koju bi mačak potrošio na “ulične bitke” preusmerava na druženje i igru sa vlasnikom 😉

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDIVNO: Beogradska policija spasila psa Marvina koji je upao u Savu!
Sledeći tekstVIDEO: Stop okrutnosti nad životinjama poručuju između ostalih i Met Dejmon i Lejdi Gaga!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime