Naslovna ISHRANA O ISHRANI PASA ISHRANA PASA: Šta je zapravo hrana za pse?

ISHRANA PASA: Šta je zapravo hrana za pse?

0
hrana za pse petface

hrana za pse: Pas je pretežni mesojed, ali hrana za pse pored belančevina, mora da sadrži i ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine. Hrana za pse mora sadržati pravilno izbalansirane sastojke. Belančevine su osnovni sastojci građe tela, ugljeni hidrati i masti daju energiju, dok se varenje hrane i funkcionisanje organizma odigrava uz pomoć određenih vitamina i minerala. Takođe, dostupnost vode je neophodna tokom čitavog dana, bez obzira koja hrana za pse jeste vaš izbor.

SUVA HRANA

Suva hrana za pse predstavlja sve popularniji način ishrane pasa. Nalazi se u obliku granula koje sadrže sve što je potrebno za organizam psa. Na tržištu se nalazi veliki broj proizvođača suve hrane za pse koji se opredeljuju za različite teorije i razvrstavaju hranu po različitim kategorijama. Kod nekih proizvođača, hrana za pse, se razvrstava prema uzrastu pasa, kod drugih prema rasi, treći zastupaju teoriju da je pas – pas bez obzira na uzrast, rasu ili stanje, te istu formulu primenjuju za sve pse. Zajedničko svim suvim hranama je da one sadrže potrebne belančevine, ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine za funkcionisanje psa. Ukoliko se odlučite da psa hranite suvom hranom pažljivo pročitajte doziranje i preporuku proizvođača. Takođe, posavetujte se sa veterinarom koju vrstu hrane vam preporučuje.

Pročitajte još: Ishrana starih pasa!

VLAŽNA HRANA
Na tržištu, pored suve hrane, postoji i vlažna hrana za pse koja sadrži od 65-80% vode. Vlažna hrana za pse dostupna je skoro podjednako kao i suva hrana za pse. Može se pronaći upakovana u obliku konzerve, vrećice, sosića, pašteta, komadića mesa i želatina. Sva pakovanja su prilagođena potrebama sigurnog čuvanja vlažne hrane i njene svežine. Otvoreno pakovanje trebalo bi potrošiti u toku 24h. Ne zaboravite da otvoreno pakovanje držite u frižideru, a vašem psu servirate obrok na sobnoj temperaturi. I ovog puta pažljivo pročitajte preporuku proizvođača o doziranju i serviranju ovakvog obroka.

POLUVLAŽNA HRANA
Kako i svuda, i u svetu pasa postoje probirljivci koji nisu baš ljubitelji ni suve, ali ni vlažne hrane. Ukoliko vaš pas spada baš u ovu grupu, ne brinite. Postoji i poluvlažna hrana za pse koja sadrži od 20-30% vode i sve što je potrebno vašem psu. Iako je često privlačnija zbog svog izgleda i ukusa od granula, budite svesni da one ne suzbija zubni kamenac kao što je to slučaj sa suvom hranom. Ipak, prikladnija je za skladištenje i minimalnog je mirisa u odnosu na vlažnu hranu. Izbor je vaš! Napominjemo da poluvlažna i vlažna hrana za pse ne sme stajati duže od sat vremena na sobnoj temperaturi u posudi za hranu vašeg psa. Lako može doći do kvarenja hrane, pa zbog toga naviknite psa da jede u isto vreme u toku dana. Kada završi sa obrokom dobro isperite posudu za hranu, kako bi bila spremna za sledeće serviranje.

Pročitajte još: Ishrana skotnih kuja!

hrana za pse petface
Suva hrana za pse

POSLASTICE
Hrana za pse obuhvata i njihove omiljene poslastice. Pas mora isključivo jesti poslastice koje su namenjene njemu! Nikako mu ne smete davati poslastice namenjene ljudima. Na tržištu postoje različite vrste i oblici poslastica poput rolnica za glodanje, kostiju za glodanje, štapića, bombona, biskvita, crne i bele čokolade za pse i drugih grickalica sa različitim ukusima govedine, jagnjetine, piletine, vanile, spanaća, bundeve i sl. Važno je prilagoditi količinu poslastica koju dajete psu u odnosu na količinu hrane, jer su i one izvor energije.

DODACI ISHRANI
Ukoliko je vaš pas zdrav i unosi sve potrebne sastojke, kroz super premijum hranu, nisu mu potrebni nikakvi dodaci u ishrani. Ali, ishrana „ostacima sa stola”, neredovno kretanje, i neki medicinski razlozi mogu usloviti postojanje specijalnih nutritivnih potreba.

MINERALI: Minerali su važni u građi  kostiju i zuba pasa, za ravnotežu telesntečnosti i vitalnih metaboličkih procesa. Minerali moraju biti pažljivo izbalansirani jer višak jednog minerala može dovesti do nedostatka drugog. Tri najvažnija minerala su gvožđe, kalcijum i fosfor.
VITAMINI: Vitamini su kao i minerali neophodni za opšte zdravlje Vašeg psa. Višak ili manjak određenog vitamina može dovesti do zdravstvenih problema. Vitamini rastvorljivi u mastima (vitamini A, D, E i K) skladište se u masnim tkivima, dok se oni rastvorljivi u vodi (vitamini grupe B i vitamin C) izlučuju putem urina.
PROTEINI: Proteini su osnovni nutritivi, gradivni sastojci, odgovorni zaoslobađanje energije, formiranje muskulature, kože, krzna, antitela, enzima, hemoglobina i hormona. Najbolji izvori proteina uključuju govedinu, piletinu i divljač.
UGLJENI HIDRATI: Ugljeni hidrati se dele na proste šećere (kao što su šećeri koji brzo oslobađaju energiju) i složene ugljene hidrate (kao što su skrob i vlakna, koja sporije oslobađaju energiju). Izvori ugljenih hidrata su žitarice, pirinač i povrće koje sadrži skrob.
MASTI: Masti su odličan izvor energije, proizvode dva puta više energije od proteina i ugljenih hidrata, a i poboljšavaju ukus hrane.

VELIČINA

Hrana za pse se može naći i za mini, srednje, velike pse i gigante. Za mini odrasle pse poput čivave i maltezera u ponudi je gotova, komercijalna hrana za pse koja se po svom sastavu razlikuje od gotove hrane za srednje, velike i gigantske pse. Ukoliko ste poklonik ove teorije, najbolje je da vašem psu dajete hranu superpremijum kvaliteta.

petopedija-hrana-za-pse
Štene se sprema za ručak

UZRASNA KATEGORIJA
Prema uzrasnoj kategoriji postoji gotova hrana za pse i to za štence (junior), za odrasle pse (adult) i starije pse (senior). U zavisnosti od meseci, tj. godina koliko vaš pas ima dolazi do promena potreba njegovog organizma. Na osnovu toga menja se i sastav hrane za pse različitog uzrasta.

RASE
Prema istom principu kada su veličina i uzrast u pitanju, postoji i komercijalna vrsta hrane, koja je namenjena isključivo pripadnicima određene rase. Na tržištu postoji hrana za pse različitog kvaliteta za različite rase. Nekim rasama je potrebnije više energije od drugih, druge su sklonije određenim zdravstvenim tegobama pa je hrana prilagođena njihovim potrebama.

KOMERCIJALNA HRANA
Gotova, komercijalna hrana za pse sadrži odgovarajuće količine proteina, ugljenih hidrata, masti kao i vitamina koji su neophodni za određenu kategoriju ljubimca. Ona obezbeđuje zdrav digestivni trakt, čvrste kosti i zglobove, zdrav izgled kože i sjaj dlake vašeg ljubimca. Kada kuvamo hranu nikada ne znamo da li su naši kućni ljubimci dobili sve što im je potrebno za normalan razvoj. Previše soli i začina, kao crni i beli luk mogu čak da im naruše zdravlje. Masno meso ili slani sosevi stvaraju kod pasa smetnje ne samo u varenju, već utiču na ceo organizam. Čak i „normalne“ količine soli za nas, za njih mogu biti problematične. So nepovoljno utiče po njihov pritisak, pa ako svom ljubimcu dajete hranu koju sami kuvate nemojte da vas iznenade problemi sa visokim pritiskom! Dakle, da bi zadovoljili nutritivne vrednosti koje su neophodne za razvoj i dobro zdravlje vašeg ljubimca, najbolje bi bilo da zaboravite na takozvane prednosti domaće kuhinje. Pored toga, cena hrane koju su vam obezbedili proizvođači namenske hrane nije ništa viša, a često je i mnogo niža od neadekvatnih suhomesnatih proizvoda ili otpadaka kojima pokušavate da utolite glad vaših ljubimaca.

SPECIJALNA HRANA
Kada kažemo specijalna hrana za pse, mislimo zapravo na hranu za specifična stanja psa, poput skotnih kuja ili kuja u laktaciji. Takođe, u ovu grupu hrane spadaju i medicirana hrana, hrana za aktivne, tj.radne pse. Gledajući iz prehrambenog aspekta, životni period reprodukcije je veoma zahtevan za kuju. Tokom tog perioda, njen unos energije i hranljivih materija mora biti dovoljan da obezbedi njene potrebe i potrebe štenaca koji se razvijaju i rastu, prvo u njenom organizmu, a kasnije i post porođajno – u periodu dojenja.

Medicirana hrana za pse, svojim sastavom, prilagođena je nekim bolestima i patatološkim stanjima. Ona pospešuje izlečenje psa nakon dijagnostikovane bolesti, izvršene operacije ili jednostavno se preporučuje ukoliko je pas gojazan.
Bilo kakvo povećanje nivoa fizičke aktivnosti zahteva dodatnu energiju. I fiziološki i psihološki stresovi dodatno povećavaju potrebe za energijom i određenim hranljivim materijama kod pasa koji teško rade. Ishrana mora biti prilagođena njihovim potrebama tako da ukoliko imate radno aktivnog psa potražite gotovu hranu koja je njemu namenjena.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBOLESTI PASA: Buve izazivaju bolesti pasa
Sledeći tekstKada štenci prestaju da sisaju i prelaze na čvrstu hranu?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime