Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Kokcidioza kod kunića

Kokcidioza kod kunića

0
kokcidioza kunić petface
petopedija-kokcidioza-1
Paraziti kokcidije pod mikroskopom

Kokcidioza kunića je parazitarna bolest. Jedna je od najučestalijih bolesti kod kunića. Izaziva je crevni parazit kokcidija. Prema organu koje napada kokcidioza se može podeliti na crevnu i jetrenu. Oboljenje ovim parazitom najviše pogađa mlade kuniće, zbog nedovoljno razvijene crevne flore. Jajašca kokcidije se zajedno sa izmetom izlučuju u spoljašnju sredinu. Kunići se kokcidijom mogu zaraziti ukoliko konzumiraju hranu i vodu zagađenu kokcidijom. Još jedan moguć način zaraze je dolaženje u kontakt  kunića i zaraženog izmeta. To se pre svega dešava ukoliko se hrana u kavezu nalazi na istom mestu gde kunići vrše nuždu. Takođe, sam vlasnik na obući može doneti parazita i tako zaraziti ljubimca. Jajašca kokcidije mogu opstati u spoljašnjoj sredini i do godinu dana, ukoliko postoje povoljne vremenske prilike. To su odgovarajuća temperatura i vlažnost vazduha. Stariji kunići mogu dugo biti nosioci ovog parazita a da ne pokazuju nikakve znakove bolesti.

Simptomi
Kunići oboleli od kokcidioze imaju krvav i sluzav proliv, nemaju apetit i naglo mršave. Često deluju iscrpljeno i depresivno. Kunići zanemaruju održavanje svog krzna, koje je neuredno i raščupano. Mladi kunići oboleli od kokcidioze zaostaju u razvoju. Prisutni su i bolovi u stomaku. Ukoliko je parazit napao jetru, dolazi do njenog uvećanja pa je trbuh naduven i lončast.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se postavlja laboratorijskom analizom izmeta ili obdukcijom ukoliko je kunić uginuo. Lečenje se sprovodi lekovima iz grupe koksiostatika. Ukoliko je u pitanju crevna kokcidioza, u lečenje se često uključuju i posebni probiotski preparati. Uz prepisanu terapiju obavezno je i celokupno čišćenje i dezinfekcija kaveza. Uspeh lečenja zavisi od brzine intervencije.

Preventiva
Osnovni vid preventive je izbegavanje davanja sirove i neproverene hrane kunićima. Neophodno je redovno čišćenje i dezinfekcija kaveza i menjanje podloge u njemu. Takođe je neophodno redovno čistiti i pojilice i hranilice. Postoji i mogućnost davanja vakcine protiv kokcidioze.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMetiljavost kod kunića
Sledeći tekstIleus kod morskih prasića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime