Naslovna PETOPEDIJA PSI KOLIKO KOŠTA PAS: Šta nam je potrebno da imamo SREĆNOG i ZDRAVOG...

KOLIKO KOŠTA PAS: Šta nam je potrebno da imamo SREĆNOG i ZDRAVOG psa?

0
koliko kosta pas petface

Prvo o čemu razmišljaju oni koji žele da kupe psa i odgajaju ga onako kako treba, brinući o njemu i pazeći na njegovo zdravlje i higijenu, jeste koliko to košta. Da li je pas skup ili jeftin zavisi od mnogo toga, tako da su i sami troškovi podeljeni u više kolona.

Da biste kupili rasnog psa i pridružili ga svom domaćinstvu, moraćete da izdvojite od 50 do 3.000 evra. Cena zavisi od mnogo toga, koliko je rasa retka u zemlji u kojoj se nalazite, od raspoloženja prodavca i slično. Prema istraživanjima Kinološkog saveza Srbije najpopularniji psi u našoj zemlji su američki staford terijer, pomeranski špic – pomeranac, rotvajler, francuski buldog i nemački ovčar.

Ako želite da kupite štene pomeranca za to biste trebali pripremiti između 350 i 600 evra, dok bi ste za štene rotvajlera izdvojili od 80 do 400 evra. Francuski i engleski buldog imaju slične karakteristike, ali im se cena prilično razlikuje. Za francuskog bi se trebalo izdvojiti između 550 i 1.100 evra, dok je kod engleskog to 2.100 evra.

Prema podacima Kinološkog saveza Srbije najtraženiji pas već dugi niz godina je staford, a štene ove rase procenjeno je slično kao i za rotvajlera od 80 do 400 evra. Nemački ovčar spada u kategoriju najomiljenijih pasa u Srbiji. Štene se može naći od 50 do 80 evra, ali i od 300 do 400 evra tako da cena varira. Neki prosek u Srbiji je 250 evra.

Maltezerima je u Srbiji cena od 150 do 650 evra, dok postoje na našem tržištu i vrste koje su za dublji džep kao irski vuciji hrt kome je cena od 1.000 evra prosek. Međutim, tu visoku cifru mogu da dostignu i zlatni retriveri, mada im je prosek za mladunče oko 300 evra. Labradorima cena varira od 100 do 600 evra, a pit bulovima između 50 i 100, pa naviše.

Vakcinacija i veterinarske usluge za pse

Od početka života vašeg psa, važno je da se podvrgne medicinskom tretmanu – prvo protiv zaraznih bolesti, pa nakon nekog vremena da se vakciniše protiv besnila i sve dalje uredno. Pasoš i čipovanje je dobro u slučaju da pas odluta ili se negde zaigra pa se tako uvek putem broja čipa prepozna lako vaš pas.

Prosečna cena vakcinacije protiv zaraznih bolesti neposredno nakon rođenja psa jeste 1.200 dinara i moraju se primiti četiri vakcine u prvoj godini života.

Vakcinacija protiv besnila jednom godišnje jeste po ceni  od 900 do 1.200 dinara.

koliko kosta pas petface

Čipovanje (obavezno prema zakonu) i izrada pasoša kreće se od 900 do 1.200 dinara. U proseku opšti zdravstveni pregled psa ima cenu 1.100 dinara.

Nadalje potrebe za različitim medicinskim tretmanima za vašeg psa se nalaze na cenovniku veterinasrske stanice ili klinike u koju vodite psa kada ima zdravstvene probleme.

Za sterilizaciju vašeg ljubimca u zavisnosti od telesne težine psa možete izdvojiti od 6.500 do 20.000 dinara. Neke ordinacije daju i popuste pod određenim uslovima koje sami postavljaju.

Koliko bismo trebali novca izdvojiti za opremu

Posude za hranu i vodu, prostirke, ćebad, kreveti, povodci i ogrlice su delovi opreme za pse. Nisu svi neophodi i sve zavisi koliko ste spremni da uložite u blagostanje vašem psu, a i sami psi se ne žele navići na sve ove stvarčice.

Posude za hranu i vodu su neophodne i ne bi trebalo da uskratite psu da ima svoj „tanjir“ i „šolju“ iz kojih jede i pije. Postoje različite, metalne, plastične i keramičke. Za njih biste izdvojili od 100 do 3.000 dinara, naravno sve po izboru.

Postoji velika ponuda prostirki, jastuka i kreveta za ljubimce. Gde biste voleli da vam spava pas, na prostirci? Za to ćete morati da izdvojite između 500 i 3.500 dinara, a za jastuke cene su znatno više i vrednost im je između 3.000 i 4.000 dinara. Kreveti u ovalnim ili četvrtanim oblicima dostižu cenu i do 14.000 dinara, ali se mogu pronaći i za mnogo manje, recimo 1.700 dinara.

Povodac može da se kupi u radnjama za cenu od 200 dinara do 3.500. Ogrlice mogu biti od 200 dinara (obične) do 10.000 dinara u obliku “pametnih” ogrlica. Pametne ogrlice rade uz pomoć interneta i SIM kartice. Na osnovu podešavanja možete podesiti koja obaveštenja ćete dobijati putem E-maila. Pomoću nje se mogu pratiti kretnje vašeg ljubimca, ali i da se upišu svi potrebni podaci o psu.

Odeća i obuća po svim veličinama

Vlasnici vole da obuku svoje ljubimce u neke krpice, da im obuju patikice ili stave kapu, naočare na glavu. Psima zbog krzna prilagodljivog na vremensko doba odeća i nije potrebna, ali neki vlasnici žele da im pas uvek bude u trendu.

Džemperići za pse koštaju od 1.500 pa do cene za tri hiljade dinara skuplje. Duksevi imaju identičnu cenu. Cipelice mogu da se nađu u rasponu od 400 do 2.000 dinara. Jakne su u ravni dukseva i džempera i cene se na 1.500 do 3.000 dinara.

Sredstva za higijenu od izuzetnog značaja

Higijena psima, naročito onima koji žive u stanu je od izuzetne važnosti, tako da joj je neophodno polagati više pažnje.

koliko kosta pas petface

Šamponi mogu da se kupe po ceni od 250 do 1.300 dinara. Četke možemo da nađemo po cenama od 300 do 500 dinara, pa ide sve do furminatora i trimera po ceni od 3.000 do 4.000 dinara.

Sredstva za čišćenje zuba u vidu štapića i slično, nalaze se po ceni od 50 do 300 i 400 dinara. Za skidanje kamenca kod pasa možemo u proseku izdvojiti između 4.000 i 6.000 dinara.

Sredstva za čišćenje od parazita

Kada vaš ljubimac počne da se češe učestalo, proverite da li ima buve ili krpelje. Ako uočite male crne stanare krzna vašeg ljubimca ili velike bele bube zakačene za njegovu kožu, obavezno ga odvedite veterinaru, koji će mu iste skinuti. Nakon toga mu kupite nešto protiv parazita.

KAD LJUBIMCU TREBA KRV tu je banka krvi za kućne ljubimce!

Sredstva za čišćenje od parazita, različite vrste sprejeva, praškova ili tečnosti mogu se kupiti od 300 do 4.500 dinara.

Češalj za buve može da se pronađe od 200 pa do 500 i nadalje, slična je i cena za spravice za vađenje krpelja.

Ogrlice protiv buva i ostalih parazita mogu da se kupe za 1.500 dinara, ali cena gulavnom varira u zavisnosti od težine i veličine psa, pa tako ide i do 4.000 ili 5.000 dinara i više za jednu sezonu.

Za čišćenje od unutrašnjih parazita za vašeg psa postoje preparati koji koštaju od 200 pa do 3.000 dinara.

Frizer za pse

Cena friziranja pasa najviše zavisi od toga koja rasa je u pitanju, kao i od kvaliteta i stanja dlake i slično. Bitno je i kakvu frizuru želite. Recimo, za pudle, ukoliko ih redovno dovodite u salon, po tretmanu je potrebno izdvojiti oko 3.600 dinara, a ako je u pitanju priprema za izložbu, cena je duplo veća. Za određene rase, kod pripremanja za takmičenja, potrebno je izdvojiti i od 9.000 do 12.000 dinara. 

Hrana za pse i koliko treba da jedu

Cene se kreću, po kilogramu od 250 do 800 dinara, u zavisnosti za kog proizvođača i koji tip hrane se odlučite. Naravno postoji i skuplja hrana. Psi su svaštojedi, pa se tako ne preporučuje da stalno jedu meso, ali meso bi svakako trebalo da bude zastupljeno u najvećem procentu u ishrani.

Granule za pse u zavisnosti od kilaže i brenda koji ih proizvodi kreću se od 600, 700 dinara pa do 10.000 i više. Naravno, uvek se mogu pronaći granule na merenje što je znatno jeftinije.

15 smešnih trenutaka kada su psi shvatili da idu KOD VETERINARA, a ne U PARK!

Različiti dodaci hrani (vitamini, poslastice) za pse mogu da se pronađu od veoma niskih cena po 250, 350 dinara pa sve do veoma visokih cena od 2.000 do 3.000 dinara.

Psu od 20 kilograma telesne težine preporučeno oko 290 grama suve hrane dnevno. 

Detaljniji predlog jeste da svakodnevno obezbedite sledeću količinu kalorija, u zavisnosti od težine Vašeg psa: 230 kcal za 2 kg, 450 kcal za 5 kg, 750 kcal za 10 kg, 1010 kcal za 15 kg, 1250 kcal za 20 kg, 1470 kcal za 25 kg, 1675 kcal za 30 kg, 1875 kcal za 35 kg, 2070 kcal za 40 kg. 

Naravno, za sreću jednog psa nije potrebno da mu sve ovo kupite, ali vežno je svakako da se redovno i zdravo hrani, bez preterivanja. Da ima redovan veterinarski tretman i da razumete potrebe vašeg psa kako biste znali da mu pomognete. Redovna fizička aktovnost, higijena i druženje za veliku radost i vas i psa, a sve ostalo su propratne stvari.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstJEZIVO: Vlasnica spavala sa zmijom, dok nije shvatila da njen ljubimac želi da je pojede!
Sledeći tekstSNIMAK LOVCA koji koristi živog goluba da bi trenirao psa za lov – ZGROZIO SVE!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime