Naslovna VESTI KOMŠIJE SE ORGANIZOVALE – Pomažu kućnim ljubimcima izbeglicama iz Ukrajine

KOMŠIJE SE ORGANIZOVALE – Pomažu kućnim ljubimcima izbeglicama iz Ukrajine

0
pomoć izbeglicama iz Ukrajine

Hrvatska, koja očekuje dolazak oko 20.000 ljudi iz ratom zahvaćene Ukrajine organizovala je i pomoć za one koji sa sobom vode i svoje kućne ljubimce. Naime, iz Udruženja Prijatelji životinja, nedavno su nas obavestili na koji način će biti organizovan prihvat i pomoć izbeglim Ukrajincima i njihovim ljubimcima.

pomoć izbeglicama iz Ukrajine

Ministarstvo poljoprivrede je donelo uredbu kojom se dozvoljava nekomercijalno premeštanje kućnih ljubimaca u pratnji njihovih vlasnika i to bez prethodno izdatog odobrenja. To praktično znači da sve vrste životinja koje prate svoje vlasnike sada mogu slobodno da uđu u Hrvatsku bez uobičajenih zakonskih procedura koje su propisane u Evropskoj Uniji.

Pročitajte i ovo: NAJTUŽNIJI PAS NA SVETU – Usvojena, pa ponovo odbačena!

Ova dozvola se odnosi samo na tzv. nekomercijalno kretanje. Dakle, svi oni koji žele da izvoze pse, mačke, ptice ili druge vrste kućnih ljubimaca u Hrvatsku to moraju uraditi pod ranije važećim propisima kako ne bi došlo do zloupotreba.

pomoć izbeglicama iz Ukrajine

Nažalost, ovom uredbom je zabranjen dovoz i ulazak napuštenih pasa ili izgubljenih životinja. Iz Prijatelja životinja savetuju kako se može pomoći i ovim ljibimcima koji su takođe žrtve ratnih razaranja. Preporučuju da svi koji žele i mogu da se uključe u akcije spasavanja ovih životinja pristupe volonterskim grupama, pomognu grupama koje prevoze životinje u druge države koje su dozvolile lakši ulazak u zemlju kao što su Nemačka, Austrija i Holandija.

Pročitajte i ovo: NAVIKLA NA BOL – Svaki dan je dragocen!

Imajući u vidu da se očekuje veliki broj novopridošlih životinja, u Udruženju mole za svaku vrstu pomoći koje ljubitelji životinja mogu da ponude ljudima i i njihovim ljubimcima koji su se našli u ovoj stravičnoj nevolji. Za one koji nemaju već obezbeđen smeštaj, potrebno je da se obezbedi adekvatno prebivalište, ali i najneophodnije potrepštine za kućne ljubimce. Hrana, sredstva protiv buva i krpelja, antiparazitici protiv unutrašnjih parazita i srčanog crva, posip za mačke, posude za hranu i vodu pa sve do vrećica za skupljanje i odlaganje izmeta.

pomoć izbeglicama iz Ukrajine

Materijalna pomoć se prikuplja u prostorijama Prijatelji životinja, Jurišićeva 25 u Zagrebu a mogu se uplatiti i donacije na: poziv na broj: Mir Ukrajini) na IBAN: HR9424020061500072878.

Izvor:  www.prijatelji-zivotinja.hr

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAVIKLA NA BOL – Svaki dan je dragocen!
Sledeći tekstPRETUČENA NA SMRT – Vlasnici tuguju za Misti i traže Miu.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime