Naslovna PETOPEDIJA PSI Gordon seter

Gordon seter

0
rase gordon seter petface

IME  Gordon seter
PREZIME Ptičar
NADIMAK – Dvorski seter
VELIČINA – 20 – 36kg
POREKLO – Škotska
BOJA – crna sa smeđim belezima
ŽIVOTNI VEK  10 – 12godina
NARAV – Razdragan i radoznao, rezervisan u prisustvu nepoznatih ljudi.

Istorija ove rase vodi nas u 18. vek i do Aleksandra, četvrtog grofa od Ričmonda i Gordona. Zahvaljujući njegovom pasioniranom odgajanju škotskih lovačkih pasa i želji da stvori neustrašivog, većeg i krupnijeg setera došlo je do ukrštanja psa Svetog Huberta i škotskog ovčara. Time je stvoren ovaj veličanstven pas, koji je ujedno i najhrabriji među seterima.

Izgled
Gordon seter ima valovitu, dužu dlaku na ušima, repu, nogama, prsima i trbuhu. Na njegovom dugačkom telu ističe se uvek veseo rep, naročito kada je u prirodi. Neko čak ističe da rep podseća na zastavicu, gledajući sa strane. Pored repa neodoljivu potrebu da gnjavite ovog umiljatog psa izazivaju i duge, pored glave, spuštene uši.

Karakter i nega
Dve reči koje opisuju gordon setera su vrednica i dobrica. Njega nećete videti nezaposlenog. Stalno će tragati za novim izazovima i trčkaraće po dvorištu. Ova rasa pasa nikako ne voli zatvorene i skučene prostore. Ukoliko imate ideju da ga držite u stanu, bolje bi bilo da razmislite o nekom drugom psu. Ne zaboravite njegovo poreklo i namenu! Svakodnevno mu obezbedite prostor za vežbanje i zadajte mu neke komande. Rado će vam doneti štap koji ste mu bacili. Njegovom karakteru, jačini i hrabrosti nisu dorasli ostali seteri. Iako je rezervisan prema strancima u njegovom životu, prijateljski je nastrojen prema svim ukućanima. Ukoliko neko zasluži njegovo poverenje biće mu odan do kraja života. Biće zahvalan ukoliko mu se redovano iščešljava dlaka i povremeno šišanje nije na odmet. Retko kada mu je potrebno kupanje, jer je gordon seter izuzetno čist pas koji drži do svog izgleda. Zbog njegove prevelike energije neophodno ga je aktivirati i trenirati.GORDON SETER

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBernski pas
Sledeći tekstKanadski beli ovčar

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime