Naslovna VESTI PSI Evo zašto NIKAD ne treba da kupite pitbula – i ne, ne...

Evo zašto NIKAD ne treba da kupite pitbula – i ne, ne šalimo se!

0
kupite pitbula petface

Odlučili ste – želite da postanete vlasnik ljubimca i pretražujete gde možete da kupite pitbula. Sačekajte, pročitajte tekst do kraja i shvatićete zašto je ovo loša odluka!

Pitbul je među ljubiteljima ove rase dobio nadimak “nasmejani pas”, jer zbog fizionomije njuške često izgleda kao da se smeje dok diše otvorenih usta. Oni koji se ne plaše pasa, jako dobro znaju kolike maze umeju da budu, bez obzira na njihovu veličinu i snagu. A oni koji se malo bolje razumeju u način uzgajanja i razmnožavanja ovih životinja jednoglasno poručuju – NIKAD ih ne kupujte!

kupite pitbula petface

Rasa pasa pitbul je rasa koja je NAJVIŠE ISKORIŠĆAVA – preterano razmožava zbog finansijske koristi do te mere da se ženke i po nekoliko puta godišnje kote. Sve počinje sa šest meseci, kada ženka dostiže polnu zrelost, a do svoje pete godine može da da i više od 100 štenaca. Štenci se zatim prodaju preko oglasa, Fejsbuka, ličnih poznanstava, pa čak i na ulici ili pijaci. Ženka se, u međuvremenu, najčešće čuva u nehumanim uslovima i služi isključivo kao izvor zarade. Neki ilegalni odgajivači ženke čak i čuvaju kao svoje kućne ljubimce, ali ih pare do te mere da dojke više ne mogu da se oporave i veoma brzo počinju problemi prilikom porođaja.

PROČITAJTE I:

PRIKLJUČI SE: Nikola (23) pokrenuo akciju „Problem nije u nama“ kako bi srušio predrasudu o pitbulovima!

Hajmo dalje. Šta se potom dogodi sa svim tim nesrećnim i iskorišćenim ženkama? Ili ih ubijaju ili ih izbacuju na ulicu! Neke se koriste kao “mamci” u borbama pasa, pa se na njima jači psi uče kako da se bore i ubijaju. Neke čak i same učestvuju u borbama, a one koje se pokažu kao “šampioni” pare se sa muškim šampionima i daju štence, koji se od malena dresiraju da budu krvoločni. Neke prodaju, druge zadržava vlasnik i i dalje koristi za borbe.

kupite pitbula petface

Sve se to dešava u Srbiji i gotovo svaki grad ima svoje ilegalne borbe pasa, koje se odvijaju daleko od očiju javnosti, najčešće po zapuštenim imanjima, hangarima i zabačenim mestima.

Tužan je život jednog pitbula na crnom tržištu. Još tužnije je ono što se sa njim dešava nakon što ga vlasnik iskoristi i odbaci. Ukoliko je ženka imala sreće da preživi sve i da je vlansik ne ubije kad postane “beskorisna”, ona završava na ulici. Ona je već stara, dojke su joj potpuno opuštene, često je i povređena i ne izgleda kao one srećne nasmejane kuce sa početka teksta.

PROČITAJTE I:

17 RAZLOGA ZBOG KOJIH NIKAKO (NE)TREBA IMATI PIT BULA!

U gorem slučaju umreće od gladi, ili će je udariti kola ili će je ubiti drugi ulični psi. U boljem slučaju će je naći neko iz društva za zaštitu životinja i završiće u azilu ili u privremenom smeštaju. Ona najčešće godine provodi u azilu, jer niko ne želi da usvoji starog psa. Prolaze pored nje i okreću glavu. Ta namučena dušica, koja ama baš ničim nije zaslužila toliko okrutnosti, svoj ceo život provodi osećajući se odbačeno i nepoželjno.

kupite pitbula petface

Ovim tekstom nsmo želeli da vas sputavamo u želji da baš pitbul postane vaš kućni ljubimac! NAPROTIV! Ali, pre nego što odlučite da kupite pitbula imajte u vidu da ćete time podstaći sve ove navedene loše stvari – iskorišćavanje, mučenje, ubijanje i preterano razmnožavanje te rase. Psa kupujte samo od odgajivača koji su registrovani u Registru odgajivačnica Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ili još bolje – UDOMITE PITBULA! Stotine njih, baš sada, čeka u nekom skloištu ili azilu BAŠ VAS!

Zato, posetite azil, neko od društava za zaštitu životinja u vašem gradu i učinite jednu nesrećnu dušu srećnom. Možda baš tu ženku koja je godinama služila kao mašina za pravljenje beba ili možda baš tog štenca koji je igrom sreće uspeo da pobegne od okrutne sudbine u ringu za borbe.

Izvor: Noizz.rs

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIZBOR POSUDE ZA VODU I HRANU: Nikako birati posude po principu: “Iiijaaao kako su slatke!”
Sledeći tekstMAČAK MRGUD: Svi se zaljube kad ga vide, a da li to možete i vi?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime