Naslovna PETOPEDIJA MAČKE IZBOR POSUDE ZA VODU I HRANU: Nikako birati posude po principu: “Iiijaaao...

IZBOR POSUDE ZA VODU I HRANU: Nikako birati posude po principu: “Iiijaaao kako su slatke!”

0
izbor posude za vodu i hranu petface

Posude za hranu i vodu spadaju u osnovnu opremu koju treba obezbediti mački koja živi u domu kao ljubimac. Prilikom odabira posuda za vodu i hranu treba biti veoma obazriv. Nikako ih ne treba birati samo prema dizajnu i boji. Dakle, kada vidite posude i pomislite: “Iiijaaao kako su slatke!” ili: “Ove će nam se baš uklopiti uz nameštaj u kuhinji” stannite i dobro razmislite. Ovo naglašavamo iz razloga što neke njihove karakteristike mogu rezultirati i zdravstvenim problemima. Na primer, utvrđeno je da plastične posude kod nekih mačaka izazivaju pojavu eozinofilnog granuloma, promene na koži oko usta, na vratu i bradi!

Posude koje se mogu naći na tržištu su plastične, keramičke, metalne, od nerđajućeg čelika, jednostruke ili duple, raznih veličina, boja i oblika. Takođe, postoje i posude koje su lako prenosive i služe upravo pri transportu ljubimaca, šetnji, putovanju. Takve posude su dodatno zaštićene od prosipanja sadžaja i zagađenja. Kvalitet hrane i vode u ovim posudama ostaje netaknut.

PROČITAJTE I:

KOLIKO KOŠTA MAČKA: Godišnji troškovi za jednu mačku će iznositi oko 50 hiljada dinara!

Kada nabavljate ove posude, morate uzeti u obzir mnoge elemente. Pre svega, treba nabaviti odvojene posude za hranu i vodu. Nikada nemojte koristiti istu posudu i za hranu i za vodu. Drugi važan aspekt je održavanje higijene samih posuda. Naša voda je uglavnom bogata kalcijumom i vrlo brzo se na dnu i obodima stvaraju kalcifikovane naslage koje nazivamo kamenac. Ove naslage su dobra podloga za razvoj bakterija koje mogu da prouzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme vašoj mački. Zato nabavite posudu od metala ili glazirane keramike kako bi uspešno mogli periodično da koristite neko od sredstava za skidanje kamenca.

Prirodna sredstva za uklanjanje fleka

Za uklanjanje fleka od tvrde vode i naslaga kamenca koristite prirodna sredstva umesto komercijalnih hemijskih sredstava. Preporučuje se rastvor vinskog sirćeta, limunov sok ili pasta načinjena od sode bikarbone. Ako koristite sirće, rastvorite ga u vodi u odnosu 3:1 i posudu potopite u taj rastvor. Držite posudu potopljenu nekoliko sati, dodatno istrljajete mesta nakojima se nakupio kamenac, a potom dobro isperite posudu. Limun se koristi tako što se sok iscedi na mesta pokrivena kamencem i sačeka desetak minuta pa se posuda ispere. Sve metode praktikujte čim se pojave prve bele fleke koje imaju grubu površinu.

kako izabrati posudu za vodi i hranu petface

Pored toga, ukoliko vašu ljubimicu kombinovano hranite, suvom i vlažnom hranom, potrudite se da joj nabavite posebne posude za ove dve vrste hrane. Takodje treba znati da ukoliko imate više mačaka u domaćinstvu, treba nabaviti odgovarajući broj kompleta posuda, jer će se tako izbeći eventualne tuče ali i stres i odbijanje hrane onog ljubimca koji ne može da dodje do hrane u zajedničkoj posudi. Ovo je i dobar način da se kvalitetnije održava higijena i spreči eventualno prenošenje patogenih bakterija i drugih mikroorganizama ili virusa od obolelih životinja u domaćinstvu.

PROČITAJTE I:

Mnogo puta postavljano pitanje, koliko često treba hraniti mačku?

Preporučuju se posude sa dnom obrubljenim gumom, koja sprečava klizanje po podu, jer u suprotnom, može doći do prevrtanja posuda i prolivanja sadržaja. Materijali koji su otporni na visoke temperature u mašini za pranje sudova omogućuju uništavanje bakterija i drugih mikroorganizama, tako da će donekle biti lakše održavanje čistoće posudice.

Mesto na kojem će stajati posude za hranu i vodu ne treba stalno menjati. Taj prostor treba da bude na mirnom mestu u stanu ili kući kako bi mačka bez ometanja mogla da jede i pije. Takodje, ne zaboravite da mačke znaju da budu i prilično živahne i da u igri obično ne paze gde će protrčati i skočiti. Zbog toga posude sklonite sa glavnih pravaca kretanja u stanu kako ne bi bile prevrnute, a hrana i voda prosute.

kako izabrati posudu za vodi i hranu petface

Naravno, postoje i specijalno konstruisane posude za jelo za mačke sa posebnim zahtevima. Ukoliko je mačka uobročena možete joj obezbediti posude sa kontejnerima i tajmerom koji u određeno vreme ispuštaju hranu. Takođe, ukoliko mačka voli da stalno dobija sveže granule, postoje kontejneri koji na pritisak njuške ili šape ispuštaju odgovarajuću količinu suve hrane. Tu su i posude namenjene alavim i halapljivim mačkama. One imaju pregrade koje primoravaju mačku da se malo pomuči da dođe do hrane i tako usporavaju ceo process hranjenja.

Utvrđeno je da mnoge mačke više vole da piju tekuću od stajaće vode. Za takve ljubimce možete nabaviti odgovarajuće fontane koje im obezbeđuju stalni protok sveže vode.

Ukoliko imate mačku koja živi slobodnim načinom, tj. ima mogućnost da izlazi iz stana ili kuće a vi se opredelite da joj hranu i vodu dajete van vašeg životnog prostora, pravila vezana za posude se ni malo ne menjaju. Potrebe ovih mačaka i kućnih su iste, tako da i njima takodje treba obezbediti odgovarajuće posudu za vodu i hranu.

kako izabrati posudu za vodi i hranu petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMarija, dugi niz godina živela u Čikagu, a nakon smrti skoro 50 MILIONA DINARA ostavila mačkama!
Sledeći tekstEvo zašto NIKAD ne treba da kupite pitbula – i ne, ne šalimo se!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime