Naslovna PETOPEDIJA PSI Lajmska bolest: Šta je lajmska bolest i kakvi su simptomi?

Lajmska bolest: Šta je lajmska bolest i kakvi su simptomi?

0
lajmska bolest pasa

Lajmska bolest je multisistemsko oboljenje životinja i ljudi, subakutnog ili hroničnog toka. Lajmska bolest se manifestuje promenama na koži, zglobovima, srcu, nervnom sistemu i očima. Ima nepredvidiv tok i sklonost ka recidivima.

Lajmska bolest je bakterijska bolest koju prenose krpelji iz roda Ixodes. Poznata je i pod imenom Borelioza, jer je izaziva bakterija Borrelia burgdorferi. Najčešće oboljevaju i najčešći kućni ljubimci – psi, ali se javlja i kod ljudi, dok kod ostalih životinja nije tako česta. Svaki ubod krpelja istovremeno ne izaziva i bolest, već samo ubodi zaraženih krpelja! Što je krpelj duže na koži to je opasnost od dobijanja infekcije veća. Ubod je bezbolan, a mesto uboda ne boli i ne svrbi. Krpelju odgovara vlažna sredina, zato se sa njim najčešće možete sresti u visokim travama i mestima koja su prekrivena lišćem.

Simptomi
Lajmska bolest se manifestuje različitim znacima i simptomima. Ako primetite da se vaši kućni ljubimci neprestano češu, da im se pojavilo crvenilo različitog oblika i veličine, koje se ubrzo proširilo, ako su malaksali, osećaju zamor, bolove u zglobovima i imaju povišenu temperaturu – velika je verovatnoća da se u njima nastanila ova bakterija! Ovo su prvi simptomi, koje naravno ne smete zanemarivati, jer lajmska bolest nije nimalo naivna. Takođe, preterano češanje ili grickanje određenog dela tela, iritacija kože, nezainteresovanost i alergijske reakcije su znaci koji će predstavljaju alarm da nešto nije u redu! Kućni ljubimci će najpre šepati i to često samo na jednoj nozi. Stručnjaci navode da ukoliko posumnjate da sa vašim ljubimcem nešto nije u redu, gledate redovno boju njegove mokraće – jer je tamna boja mokraće upravo direktan znak! Lajmska bolest se manifestuje stanjem opšte apatije, limfadenopatijom, hromošću, anoreksijom, kardiopatijom, oštećenjem bubrega, epileptičkim napadima i agresijom. Simptomi bolesti su izraženiji kod mladih pasa. Lajmska bolest pripada grupi potencijalno teških oboljenja jer može imati hronični tok sa trajnim oštećenjima na nekim organima.

Dijagnostika i lečenje

petopedija-lajmska-bolest-4
Lajmska bolest pod mikroskopom

Lajmska bolest je izlečiva, a dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i podataka o ujedu krpelja. Potvrđuje se laboratorijskom analizom krvi, kojom se podrgavaju kućni ljubimci.

Potrebno je što pre početi sa antibiotskom terapijom kako lajmska bolest ne bi napredovala i kako ne bi došlo do razvoja hroničnog toka bolesti.

Lečenje, kojem se podvrgavaju kućni ljubimci  traje mesec dana ili duže, a tretman je najuspešniji kada se kućni ljubimci leče odmah, tačnije u roku od nekoliko nedelja od infekcije. Ukoliko se sa terapijom počne na vreme nema razloga za preteranu brigu ali kod zanemarenih slučajeva posledice su mnogo teže. Zbog dugotrajne terapije antibioticima kućni ljubimci mogu dobiti gljivične infekcije, pa se preporučuje davanje probiotika ili antigljivičnih lekova.

Preventiva
Preventivne mere se sastoje u sprečavanju kontakta krpelja kao prenosioca i psa. Ako je moguće kućni ljubimci treba da izbegavaju predele koji su nastanjeni krpeljima a to su površine sa visokom travom, žbunjem pa i nisko drvće. Posle šetnje obavezno pregledajte psa kako bi utvrdili da na dlaci ili koži nema krpelja. Redovno i pravilno koristite sredstva koja odbijaju ili ubijaju već prisutne krpelje na telu ljubimca. Ova sredstva možete pronaći u formi spot-on ampula, sprejeva ili zaštitnih ogrlica.

Merama predostrožnosti, koje ćete preduzeti kako bi odbili ili pronašli postojeće krpelje, biće zaštićeni ne samo vaši kućni ljubimci nego i drugi ljudi i životinje. Ukoliko ipak dođe do bliskog susreta sa ovim dosadnim parazitima, požurite do svog veterinara!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBesnilo: Da li je besnilo najopasnija bolest današnjice?
Sledeći tekstObuka pasa – Kakva obuka pasa postoji i šta ona podrzumeva?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime