Naslovna VESTI PSI Nauka potvrdila: Psi ZAISTA mogu biti ljubomorni!

Nauka potvrdila: Psi ZAISTA mogu biti ljubomorni!

0
ljubomorni petface

Ako ste mislili da su samo ljudi ljubomorni – prevarili ste se! Naime, nauka je sada potvrdila da i psi pokazuju ljubomorna ponašanja.

Na jednom kalifornijskom univerzitetu izveden je eksperiment u okviru kojeg se ispitivala ljubomora kod pasa. Vlasnici 36 manjih pasa trebalo je da urade 3 zadatka na testu – da pažnju posvete psu-robotu, plastičnoj bundevi i da naglas čitaju knjigu, ne obraćajući pažnju na svoh ljubimca. Stručnjaci su posmatrali reakcije pasa, nakon čega je zaključeno da je 80% pasa guralo robota, njuškalo i dodirivalo vlasnike pokušavajući da skrene pažnju na sebe. Psi su čak duplo više dodirivali svoje vlasnike dok su se igrali sa psom-robotom nego dok su se igrali sa bundevom, a čak 4 puta više nego dok su čitali.

RUŠIMO PREDRASUDE: Zašto se crni psi teže udomljavaju?

Sve u svemu, više od 80 odsto pasa pokazalo je znakove ljubomore u trenucima kada su njihovi vlasnici mazili druge.

DOBRI SU ILI NE: Da li i vi dobijate poljupce od vaših pasa?

-Ono što nakon eksperimenta možemo da zaključimo jeste da psi žarko žele da zaštite društvenu vezu koji su izgradili sa vlasnikom, ali ne možemo razmatrati subjektivni osećaj svakog psa ponaosob, rekla je Kristin Haris, autorka studije i psiholog sa Univerziteta Kalifornija.

ljubomorni petface

Šta vi kažete? Da li je i vaš pas ljubomorni i veran pratilac? 😉

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.