Naslovna VESTI MAČKE Zašto mačke ZATRPAVAJU izmet i BEŽE sa mesta vršenja nužde?

Zašto mačke ZATRPAVAJU izmet i BEŽE sa mesta vršenja nužde?

0
macke zatrpavaju petface

Vlasnici su primetili da njihove mace čim završe nuždu i zatrpaju svoj izmet, odmah beže napolje iz toaleta. Čak se i mačke koje nuždu obave izvan stana identično ponašaju. Ljudi smatraju da je to zbog toga što im smeta neprijatan miris njihovog izmeta, mada to i nije istina.

Mačke to rade od davnina, pa se taj običaj zadržao i danas u njihovim genima. Još dok nisu živele u stanovima kao kućni ljubimci sa ljudima, mačke su u divljini radile istu stvar. Miris koji se ispušta prilikom obavljanja nužde u divljini je služio za obeležavanje teritorije. Miris je takođe, predstavljao jasan znak prisustva neke životinje.

macke zatrpavaju petface

Smatra se da mačke zatrpavaju svoj izmet iz straha od dominante mačke na prostoru gde se ona nalazi. Tako prikrije svoje mirise od snažnije mačke kako je ona ne bi pronašla. Takođe se smatra da dominantne mačke na jednom prostoru ostavljaju svoj izmet na površini zemlje, kako bi se širio miris njihove dominacije. „Jake“ mačke svoj izmet ostavljaju na višim mestima.

OTKRIJTE: Šta izbor kućnog ljubimca govori o vama?

Baš zbog toga što su mačke u divljini ostavljale svoj izmet na području neprijatelja i bežale odmah po zatrpavanju, to rade danas i vaše mace. Ovo važi samo za zdrave mace.

Ako maca ne zatrpa svoj izmet nakon nužde, to može biti dobar znak da sa njom nešto nije u redu. Pratite njeno ponašanje i ako se tako nešto bude ponavljalo, odvedite je veterinaru. Bolesti koje izazivaju takvo ponašanje jesu urinarne infekcije, bubrežni kamenac, upala debelog creva ili rektuma, kao i analnih žlezda. Moguće je da vaša mačka ima problem sa nekom vrstom alergije ili je osetljiva na određenu hranu, pa zato ne zatrpava izmet. Posipi za toalet su jako važni, tako da postoji mogućnost da mački posip ne odgovara i zato ne želi da zatrpava ili uopšte da vrši nuždu u toaletu.

JEDINSTVEN SLUČAJ: Prvi put kod mačke pronađen urođeni poremećaj trombocita!

Međutim, ukoliko nije u pitanju zdravstveni problem, moguće je da vaša maca ne zatrpava svoj izmet iz osećaja dominacije nad prostorom u kojem obitava.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTO JE LJUBAV: Čovek je prešao 4.500 kilometara kako bi udomio pit bula!
Sledeći tekstOKRUTNO: Držao psa godinama vezanog na kratak lanac da pas nije mogao ni glavu da spusti!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime