Naslovna VESTI PSI Maloletnici, koji služe kaznu u kazneno popravnom domu u Valjevu, brinu o...

Maloletnici, koji služe kaznu u kazneno popravnom domu u Valjevu, brinu o NAPUŠTENIM PSIMA!

0
Maloletnici petface

Sećate se priče o zatvorenicima u Sremskoj Mitrovici, koji brinu o napuštenim psima? Ako vas je ona oduševila, čekajte da čujete ovo! Naime, kako prenose Večernje novosti, maloletnicima iz KPZ u Valjevu predstavljen je novi način resocijalizacije, na primeru upravo ovog iz Sremske Mitrovice!

SREMSKA MITROVICA: Dok služe kaznu, zatvorenici brinu o napuštenim psima!

Ustanova u Sremskoj Mitrovici je, JEDINI ZATVOR NA SVETU KOJI IMA REGISTROVANI AZIL ZA PSE, a dvogodišnji projekat koji finansiraju misija OEBS u Srbiji i nemačka nevladina organizacija “Help” bi uskoro trebalo da zaživi i u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu i Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu.

maloletnici petface
Ilustracija

-Prvi susret između mene i psa, koji mi je poveren na obuku je bila ljubav na prvi pogled, trenutak čiste radosti. Takvu energiju i sreću sam tada doživeo prvi put od dolaska na odsluženje zatvorske kazne i tada smo “kliknuli”. Tokom narednih deset sedmica neprekidnog druženja, pas mi je pomogao da spoznam smisao života, te naučim šta su to ljubav, odgovornost, pažnja. On me je potpuno promenio, kaže Radomir Đaković iz Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, jednoj od samo tri takve ustanove u Evropi koje resocijalizaciju zatvorenika realizuju dresurom pasa.

AKCIJA GODINE: Zatvorenici Okružnog zatvora u Zrenjaninu prave kućice za napuštene pse!

Osim toga što kroz druženje sa psima osuđenici razvijaju empatiju i bitno smanjuju agresiju, stiču i sertifikat za dresuru i zdravstvenu zaštitu ovih životinja. Po odlasku na slobodu to im može pomoći u pronalaženju posla – mahom po azilima – mada ima i primera pokretanja vlastitog biznisa.

Osuđenici iz ustanove u Sremskoj Mitrovici su štićenicima KPZ za maloletnike u Valjevu predstavili svoje četvoronožne prijatelje koje su dresirali, ali i vlastita razmišljanja na tu temu. U mnoštvu poruka, međutim, izdvojili su se stihovi: “Druže moj, isti smo ti i ja. Tebe su doneli u kavezu, a mene dovezla marica. Živimo za tih sat ili dva, kada si slobodan ti i kada sam slobodan ja”.

BRAOV, BRAVO, BRAVOOOOO!

Izvor, Foto: novosti.rs

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZNACI STARENJA KOD PASA: Usporeno kretanje, sede dlake i problemi sa sluhom!
Sledeći tekstPAS ZNA ŠTA JE ZAHVALNOST: Policajac ga je oslobodio, a pas mu se odužio na najslađi način! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime