Naslovna PETOPEDIJA PSI Meksički golokoži pas

Meksički golokoži pas

0
rase meksicki golokozi pas petface

IME MEKSIČKI GOLOKOŽI PAS – Xoloitzcuintle
PREZIME špic tip
VISINA mužjak i ženka  od 30 do 50 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA od 11 do 27kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Meksiko
BOJA Bronzana,crna, siva
ŽIVOTNI VEK 15 – 20 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV miran, srdačan, veoma vezan za svog vlasnika

Meksički golokoži pas ili Xoloitzquintle je jedna od najstarijih rasa na svetu. Legenda kaže da je pratio duše Asteka na onaj svet, što Indijancima, nažalost, nije smetalo da ga smatraju za veoma ukusno jelo. Xolotl je bio junački bog nekadašnjih meksičkih Tolteka, tako da se smatra da su bezdlaki meksički psi dobili ime po tom božanstvu. Zato su i bili veličani kao bogovi i predstavljani kao prve svete domaće životinje. Zanimljivo je da je meksički golokoži pas visoko cenjen i kao ˝termofor˝, jer ima veću temperaturu od uobičajene, od 38,6 °C. Iako postoji dosta odgajivača ove rase u Severnoj Americi, postoji opasnost njenog izumiranja. Priznaje ga Meksičko i Kanadsko kinološko društvo, ali ne i američko. Još uvek je vrlo redak u Evropi.

Izgled
Boja očiju bademastog oblika varira od žute do crne i imaju veoma živahan izraz. Tanke, elegantne uši stoje potpuno uspravno. Koža je gola, glatka, blaga i topla na dodir.

Karakter i nega
Xoloitzcuintli je osetljiva rasa, zaštitnički nastrojena, ali ovi psi će pre reagovati na agresivnost, nego je sami potstaknuti. Mirni, rezervisani, čili i pomalo stidljivi,  meksički golokoži psi imaju živu inteligenciju. Srdačni su i veoma vezani za svog vlasnika. Rado će spavati u naručju vlasnika, savijeni kao klupko. Ne laju previše, ali su oprezni i nepoverljivi prema neznancima.
Pošto su doslovno nagi, potrebno im je redovno kupanje i masiranje dečjom kremom ne bi li im koža ostala mekana i gipka. Po prirodi su vegeterijanaci, ali se lako prilagode na ishranu mesom. Ono što je jako bitno za ovu rasu, jeste da ih treba zaštiti od sunca, jer im koža nije zaštićena dlakom i sklona je opekotinama. U suštini su zdravi i otporni psi, koji nisu predisponirani na bolesti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFrancuski buldog
Sledeći tekstŠkotski terijer

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime