Naslovna PETOPEDIJA PSI Srčani crv – kardiovaskularna dirafilarioza!

Srčani crv – kardiovaskularna dirafilarioza!

0
srčani crv petface

Srčani crv ili kardiovaskularna dirofilarioza je ozbiljna bolest koja može biti fatalna po pse. Uzrokovana je parazitom Dirofilaria immitis. Prenosi se preko ujeda komaraca koji u sebi nosi larve parazita sa životinje na životinju.

Odrasli oblici parazita žive u desnoj polovini srca i u plućnim arterijama koje povezuju srce i pluća. Oboljenje je najzasupljenije u mediteranskim zemljama, a nažalost, prisutno je i u našoj zemlji. Najugroženiji su ljubimci na područjima bogatim stajaćim vodama, u slivovima reka i uopšte gde su brojne populacije komaraca.

Poslednjih godina beleži se rast broja pacijenata sa ovim oboljenjem zahvaljujući obavljanju brzih testova. Iako je ovo zarazna bolest ona se ubraja u oboljenja kardiovaskularnog sistema zbog lokacije na kojoj se ispoljava.

Ujed komarca može biti opasanSrčani crv – simptomi Simptomi koji upućuju na srčanog crva uključuju kašalj, gubitak težine, smanjenje apetita i gubitak kondicije. Pored toga prisutni su zamaranje i abdominalno disanje. Ono što ovu bolest čini tako opasnom jeste činjenica da se simptomi ne moraju pojaviti mesecima ili čak godinama nakon zaraze crvom, a i kada se pojave teško ih je razlikovati od ostalih bolesti sa sličnim simptomima. To je i razlog zbog kojeg se javlja visoka stopa smrtnosti.

Srčani crv – dijagnostika i lečenje U dijagnozi kardiovaskularne dirofilarioze kombinuje se više metoda. U zavisnosti od anamneze i simptoma posle kliničkog pregleda se primenjuju različiti oblici laboratorijskih analiza uzorka krvi. Najbrži rezultati sa visokim procentom tačnosti se mogu dobiti putem brzih snap testova koji za samo 15–ak minuta mogu da potvrde prisustvo parazita u krvi pacijenta. Postoje i komplikovanije tehnike koje daju kompletniji uvid u činjenicu da li postoje i odrasli oblici parazita u organizmu.

petopedija-srcani-crv-1
Srčani crv

Kako bi se utvrdilo stanje i stepen oštećenja plućnih arterija i funkcije srca , kao i da li je srčani crv prisutan, neophodno je uraditi i radiološko snimanje grudnog koša i ultrazvuk srca. Na osnovu svih ovih dijagnostičkih procedura donosi se odluka o načinu lečenja.

Lečenje podrazumeva pre svega stabilizaciju pacijenta. Urađene analize mogu da ukažu na to da li se u organizmu nalaze samo larve ili i odrasli oblici srčanog crva. Od toga zavisi koji će se preparati koristiti kao i koja potporna terapija treba da se daje obolelom ljubimcu. Ukoliko postoji ozbiljnije smanjenje funkcije srca, pre svega će se primenjiivati terapija koja treba da olakša rad ovog važnog organa. U ranim fazama bolesti kada nisu utvrđeni odrasli oblici parazita koriste se sredstva koja ubijaju larve. Kada se utvrdi prisustvo odraslih oblika crva i smanjenje funkcije pluća i srca lečenje mora biti veoma pažljivo odmereno. Ukoliko se pristupi agresivnom načinu ubijanja odraslih formi može doći do zapušavanja vitalnih krvnih sudova koji mogu izazvati prestanak rada srca. Upravo zbog toga se više pažnje obraća na olakšavanje rada i funkcije srca i ublažavanje simptoma. U svetu se kod komplikovanih slučajeve gde je utvrđeno prisustvo crva u desnoj pretkomori rade i hirurške intervencije ukljanjanja crva ali su one veoma rizične. Lečenje traje izuzetno dugo, a oboleo pas od srčanog crva mora mirovati i biti na specijalnom režimu ishrane.

UPOZNAJTE PLUĆNOG CRVA!

Srčani crv – preventiva Imajući u vidu da se ovo oboljenje prenosi putem ujeda zaraženog komarca najbolju preventivu predstavlja sprečavanje kontakta psa i komarca. U tu svrhu se koriste preparati koji se nanose na kožu pasa u periodu najveće izloženosti komarcima. Najčešće su to preparati koji sprečavaju kontakt psa sa komarcem u formi spot on, spreja ili zaštitne ogrlice, koje uz zaštitu od komaraca pružaju psu i zaštitu od buva i krpelja kroz određeni period. Danas postoje i preparati koji pored odbijajuće funkcije imaju sposobnost da ubijaju larve neposredno pošto prodru u kožu ljubimca prilikom ujeda komarca. Na taj način se postiže dodatna zaštita u slučaju da ipak dođe do ovakvog kontakta i prenosa parazita pod imenom srčani crv.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPas Mili: Milion tvitova za usvajanje psa!
Sledeći tekstNE OSTAVLJAJTE PSE: Igor je objavio možda i najtužniji video o psima!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime