Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Otečeni zglobovi kod morskog praseta

Otečeni zglobovi kod morskog praseta

0
oteceni zglobovi petface
petopedija-oteceni-zglobovi-1
Otečeni zglobovi

Najčešći uzroci otečenih zglobova kod morskog praseta su nedostatak vitamina C, nepravilna ishrana, bakterijske infekcije stopala i prerasle kandže. Morski prasići ne mogu da sintetišu vitamin C i veoma su osetljivi na njegov nedostatak. Prvi znaci nedostatka vitamina C mogu se razviti već nakon 2 do 3 nedelje nakon restrikcije njegovog uzimanja. Simptomi nedostatka vitamina C su bolni i otečeni zglobovi, gubljenje kondicije i sporo i otežano kretanje. Pravilna i izbalansirana ishrana predstavlja osnovni način unosa zadovoljavajućih količina vitamina C.

Osim specijalne, gotove hrane, morsko prase svakodnevno na raspolaganju mora imati i sveže seno. Od ostalih vrsta hrana, preporučuje se samo zeleno povrće. Još jedan način za zadovoljenje potreba za vitaminom C je dodavanje vitamina C u vodu za piće. Treba koristiti posebne preparate vitamina C koji su namenjeni isključivo morskim prasićima. Mogu se nabaviti u prodavnicama opreme za kućne ljubimce. Dodatke vitamina C koji su namenjeni ljudskoj upotrebi treba izbegavati jer mogu sadržati velike količine veštačkih zaslađivača.

Pošto jako vole da jedu, treba paziti na količinu hrane koja im se daje. Količina gotove hrane za morske prasiće je jedna supena kašika dnevno. Prekomerna težina može dovesti do pritiska na zglobove i pojave artritisa. Bakterijske infekcije stopala mogu dovesti do rana na šapicama, otežanog kretanja i otoka zglobova. Glavni uzrok su nepravilni uslovi držanja. Boravak morskog praseta na gruboj podlozi i onoj koja se redovno ne čisti može dovesti do ovih problema. Osim poboljšanja uslova držanja, neophodno je posetiti veterinara. To je bitno kako bi se kliničkim pregledom ustanovila dijagnoza i sprovela odgovarajuća terapija.

Kandže morskih prasića neprekidno rastu i moraju se trošiti trenjem o odgovarajuću podlogu. Prerasle kandže mogu otežati kretanje morskog praseta, dovesti do bola i oticanja zglobova. Prerasle kandže se moraju redovno skraćivati. Preporuka je da veterinar prvo pokaže vlasniku kako se pravilno skraćuju kandže morskom prasetu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOdređivanje pola kod kunića
Sledeći tekstPutovanje sa psom

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime