Naslovna VESTI PSI Šta se događa u mozgu psa kad ugleda svog vlasnika?

Šta se događa u mozgu psa kad ugleda svog vlasnika?

0
mozgu psa petface

Nema tog vlasnika ljubimca koji bar jednom nije pomislio – šta li je u mozgu psa baš sada dok ga gleda 😉 Tehnologija zvana MR pokazala je ono što većina ljubitelja i prijatelja pasa već zna – kada vas vaš pas ugleda to doživljava kao nagradu!

Naime, naučnici sa Univerziteta u Meksiku proučavali su emocionalnu reakciju psa na sliku čoveka. Jedini problem ove metode je što pas mora da bude potpuno miran, što im je znatno otežalo posao. Pet škotskih ovčara, jedan retriver i jedan labrador iz lokalnih porodica prošlo je trening kako bi usled MR-a bili mirni i opušteni. Pokazano im je 50 fotografija ljudi i 50 neživih objekata. Kada bi psi ugledali čoveka, njihov slepoočni režanj mozga imao bi neku aktivnost, što znači da je nadražaj na visokom nivou.

URNEBESNE RAZLIKE: Evo šta VLASNIK kaže, a kako to PAS protumači!

Naučnici smatraju da je taj deo psećeg mozga vrlo sličan ljudskom, što znači da se takođe bavi procesuiranjem lica i za to koristi potpuno istu aktivnost. Aktivnost je pronađena i u subkortikalnim strukturama kada su im prikazivali lica, dok bi prikazivanjem drugih stvari ta aktivnost sasvim izostala. 

mozgu psa petface

Taj deo mozga takođe je povezan sa procesima nagrađivanja, pa se pokazalo da reaguju na različite facijalne ekspresije koje bi trebalo da sugerišu različita emocionalna stanja njihovih vlasnika. 

NOVI DOKAZI: Ako se ljubimac razboli, vlasnik može upasti u depresiju!

Dakle, vaš pas tačno zna kada ste tužni. U životinjskom svetu nije neobično uspešno tumačenje emocija, ali sada je dokazano da psi to mogu i kod ljudi.

Zagrlite svog psa danas najjače, jer on čim vam ugleda želi LJUBAV!

Izvor: Index.hr

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAGET je pas koji toliko voli igračke da SPAVA MEĐU NJIMA!
Sledeći tekstUŽAS U RIJECI: Nađeno telo zlostavljanog psa, mladić prijavio grozan prizor!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime