Naslovna VESTI PSI NOVI DOKAZI: Ako se ljubimac razboli, vlasnik može upasti u depresiju!

NOVI DOKAZI: Ako se ljubimac razboli, vlasnik može upasti u depresiju!

0
razboli petface

Svakom vlasniku se bar jednom dogodilo da bdi nad svojim bolesnik ljubimcem, trči do veterinara, besprekidno ga zove „za svaku sitnicu“,.. Kada se ljubimac razboli, vlasnik doslovno podeli tugu sa njim i..odboluje 😉 Niste u ovome posebni, jer ako je verovati istraživanjima – vlasnik može upasti i u depresiju ako je njegov ljubimac bolestan!

Naime, zdravstveno stanje kućnih ljubimaca utiče na vlasnike mnogo više nego što se to do sada mislilo. Istraživanje objavljeno u časopisu „Veterinary Record“ pokazalo je da loše zdravstveno stanje kućnih ljubimaca povećava stres i anksioznost vlasnika i dovodi do depresije.

SJAJNO I INOVATIVNO: Pesak za mačke, koji će otkriti bolest u ranoj fazi! (VIDEO)

razboli petface

Studija je uključila 119 osoba čiji kućni ljubimci imaju problema sa zdravljem i 119 onih čiji su ljubimci potpuno zdravi. Istraživači su potom ispitanicima postavljali pitanja koja određuju nivo stresa, anksioznosti i depresije.

Bartoneloza – bolest mačije ogrebotine

Rezultati su pokazali da su oni koji imaju bolesne životinje imali lošije rezultate od onih čiji ljubimci nemaju problema sa zdravljem. To je takođe uticalo i na kvalitet života ispitanika – vlasnici bolesnih životinja isticali su da su manje zadovoljni na poslu i u vezama, dodajući da su im i raspoloženje i zdravlje lošiji.

razboli petface

Istraživači su ovaj fenomen nazvali “teret negovatelja”. Oni koji brinu o obolelima, bilo da su u pitanju ljudi ili životinje, pod većim su stresom i napetošću.

Profesorka sa Fakulteta veterinarske medicine u Njujorku, Ketrin Goldberg, komentarišući rezultate istraživanja istakla je da veterinari moraju da brinu i o potrebama vlasnika kućnih ljubimaca jednako kao i o životinjama.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBEZ PREDRASUDA: Pitbul Ozi brine o leglu mačića
Sledeći tekstSjajne fotografije Tom Hardija sa psima u koje su se SVI ZALJUBILI!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime