Naslovna PETOPEDIJA MAČKE NAHRANITI MAČKU: Ništa lakše – KAKVA GREŠKA!

NAHRANITI MAČKU: Ništa lakše – KAKVA GREŠKA!

0
nahranite macku petface

Za svakog vlasnika mačaka davanje hrane ljubimici je osnovna briga. Mnogima se čini da je to čak i najjednostavnija obaveza. Jednostavno, odu do pet šopa i kupe hranu za mačku. Sve ostalo je još jednostavnije – treba joj samo dopunjavati posudu. Zapravo, priča o ishrani mačaka je nešto komplikovanija.

Mačke imaju specifične prehrambene potrebe, a poznate su i po prilično velikoj izbirljivosti kada su u pitanju oblik i ukus hrane. Ukoliko pravite greške u ishrani lako možete izazvati gojaznost i probleme u ponašanju svoje ljubimice. Možda vam se čini da mačku hranite na pravi način ali proverite da li možda ipak činite neku od sledećih grešaka.

PROČITAJTE I:

IMATE STARIJU MAČKU – idite češće veterinaru, pratite vid mačke – mislite o ovome…

MISLITE DA MAČKA NE MOŽE DA SE PREJEDE

Obično se misli da psi imaju beskrajan apetit, a da su mačke te koje jedu samo onoliko koliko im je potrebno. To nije tačno, mnoge mačke su veliki proždrljivci i mogu da jedu, što bi naš narod rekao: „dok ne puknu“. Stručnjaci smatraju da mačke koje imaju stalni pristup hrani veoma često su pregojene. Vlasnici misle da mačka ima mehanizam samokontrole ali to ne funkcioniše ni kod ljudi, pa tako ni kod mačaka. Pratite količine hrane koju jede i ograničite joj slobodu da jede sve dok joj ne pozli i počne da povraća.

nahranite macku petface

DOMAĆA HRANA

Ukoliko redovno kuvate i pripremate hranu za sebe i porodicu verovatno vam nije teško da malo od tih jela odvojite i za ljubimicu. Na kraju, šta je bolje: zdrava domaća kuhinja ili komercijalna hrana u granulama? Većina će odgovoriti da je to domaća hrana, ali greše. Zapravo, kućno spremljena hrana za mačke može biti zdravija i ukusnija ali se moraju pratiti specifična pravila koja toliko komplikuju pripremu da ćete na kraju izgledati kao veštica Grdana koja sprema čarobni napitak za Trnovu Ružicu. Sirova ili kućno pripremljena hrana obično nema dovoljno esencijalnih aminokiselina kao što je taurin što može dovesti do bolesti srca. U svakom slučaju, ako želite da se bavite mačjim kulinarstvom trebaće vam mnogo istraživanja i različitih dodataka kako bi pripremili ispravan i hranjiv obrok. Ako mislite da će gulaš, pilav, špagete ili grilovano povrće sa belim mesom rešiti problem ishrane – pravite još jednu uobičajenu grešku.

POZICIJA POSUDE ZA HRANU

Izabrali ste poziciju u kući koja je na povučenom mestu gde ukućani retko prolaze. Čini se kao dobro rešenje, ali šta mačka misli o tome? Ukoliko je to mesto koje je u blizini njenog toaleta ili kante za smeće – pogrešili ste. Mačke su prilično osetljive kada se radi o higijeni, a neprijatni mirisi iz toaleta ili kante za smeće ih mogu odvratiti od jedenja. Pored toga, insistiraju na čistim posudama i okolini na kojoj im se nalazi hrana i voda.

nahranite macku petface

POGREŠNA KOLIČINA HRANE

Nije baš jednostavno utvrditi količinu hrane koja je potrebna mački na dnevnom nivou. Većina vlasnika se rukovodi tablicama koje se nalaze na pakovanjima komercijalne hrane. Stručnjaci upozoravaju da te količine treba uzeti kao polaznu osnovu za preciznije utvrđivanje adekvatne količine. Svaka mačka ima različite potrebe, a i ljudi različito mere preporučene količine. Ako je na pakovanju preporučena jedna čaša hrane, pitanje je koju čašu će koristiti za merenje – rakijsku ili pivsku od 0,5 litara. Međutim, to se ipak retko dešava. U suštini, potrebno je pratiti ponašanje mačke i preporučene količine korigovatu u skladu sa potrebama i ponašanjem mačaka. Uzmite u obzir i vremenske prilike i opšte stanje mačke jer i to može imati uticaj na razlike u uobičajenim količinama koje jede. Generalno, potrebe prosečnih kućnih mačaka iznose oko 250 kcal na dan. Pa izvolite, računajte.

PROČITAJTE I:

KAKO ZAŠTITITI MAČKU OD VRUĆINE: Teško je otkriti, mačka neće doći do vlasnika da mu kaže!

DAVANJE PREVIŠE POSLASTICA

Poslastice su omiljene i kod vlasnika i kod ljubimica. Pri tome, mislimo na poslastice namenjene mačkama, a ne kolače, kikiriki ili čips. Ipak, ne zaboravite da su sve poslastice bogate kalorijama. Previše poslastica dovodi do neuravnotežene ishrane i gojaznosti. Ukoliko ste mačku „navukli“ na poslastice, obračunajte količinu kalorija koju dobija tokom dana kroz ovaj oblik hrane. Količinu uobičajene hrane za toliko smanjite kako bi na dnevnom nivou obezbedili adekvatnu količinu kalorija.

nahranite macku petface

DIJETA ZA MRŠAVLJENJE

Svi znamo da gojaznost nije dobra za zdravlje iako su bucmaste mačke naizgled veoma simpatične. Preterana težina kod mačaka je poprimila razmere epidemije. Vlasnici mačaka koje imaju visok metabolizam i samokontrolu u jedenju su prava retkost. Dijeta kojom će se mačka vratiti na odgovarajuću težinu nije baš jednostavna kada se radi o ovim ljubimcima. Na prvom mestu, ne sme joj se uskraćivati hrana. To može da dovede do ozbiljnih metaboličkih poremećaja. Isto tako, princip „probuši kašiku“ što podrazumeva da joj se smanje količine uobičajene hrane nije dobar. Da, mačka će jesti manje ali će istovremeno unositi manje važnih sastojaka pa će i to imati posledice po njen organizam. Dijete za mršavljenje treba sprovoditi u konsultaciji sa veterinarom i uz upotrebu specijalno formulisanih hrana. Radi se o medicinskim hranama koje imaju manje masti i ugljenih hidrata, više vlakana koja pospešuju varenje i visokosvarljivih proteina. Uz to, nepohodno je povećati i nivo fizičkih aktivnosti mačke kroz različite igre. 

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRETUČEN KONJ leži nepomičan u Kruševcu, SRCE NAM SE STEGLO!
Sledeći tekstAPEL ZA HEROJA: Postao je poznat jer je SPASAVAO PSE IZ POPLAVA, a sada je njemu potrebna pomoć!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime