Naslovna PETOPEDIJA PSI Nega ušiju pasa

Nega ušiju pasa

0
nega usiju pasa petface

Uši kod pasa imaju veliku važnost. One sa svim svojim delovima predstavljaju organ sluha ali imaju veliku ulogu i u nekim neurološkim procesima. Uši imaju tri osnovne celine a to su spoljašnje uho – ušna školjka, srednje uho i unutrašnji ušni aparat. Detalje vezane za anatomiju i funkciju slušnog aparata pasa možete pročitati u tekstu ________________.  Zbog velikog broja različitih rasa pasa postoje i različiti tipovi ušnih školjki. Postoje rase sa uspravnim ušima, presavijenim i spuštenim koje potpuno prekrivaju otvor u ušni kanal. Ovakve varijace uslovljavaju i specifične potrebe nege. Kada se govori o nezi ušiju, pre svega se misli na održavanje higijene.
Ušne školjke su u manjoj ili većoj meri pokrivene dlakom. Neke rase se odlikuju prilično bujnim dlačnim pokrivačem i u unutrašnjosti ušne školjke. Njima treba radovno čupati ove dlake jer su one dobra podloga za nastanjivanje patogenih mikroorganizama. To su obično rase koje imaju spuštene uši koje se slabo ventiliraju pa se često javljaju parazitske i bakterijske infekcije. I psima se, kao i nama ljudima, stvara cerumen tj. ušni vosak. Lučenje cerumena je prirodan fiziološki proces, medjutim, ukoliko je ovo lučenje pojačano, ono može biti znak nekih patoloških promena. U tom slučaju treba potražiti pomoć veterinara.

Uši pasa nikako ne treba čistiti hidrogenom i štapićima za uši. Štapići se eventualno mogu koristiti na naborima oko ušne školjke, ali nikako u samoj školjci. Unutrašnjost čistite tako što u ušni kanal sipate tečnost za čišćenje ušiju. Danas postoji zadovoljavajući broj tečnosti različitih proizvođača koje su namenje čišćenju ušiju pasa. Zatim izmasirajte ušnu školjku od pokretima od baze uha ka početku ušnog kanala. Parčetom vate ili gaze pokupite svu nečistoću i višak tečnosti samo u predelu ušnog kanala koji možete da vidite. Nikako ne gurajte štapiće za uši u ušne kanale vaših prijatelja kako ne bi oštetili bubnu opnu. Ukoliko primetite učestalo češanje ušiju, mlataranje glavom, naginjanje glave na jednu stranu ili neprijatan miris iz uha kod svog psa, potražite pomoć veterinara. Ovo su glavni znaci koji ukazuju da nešto nije u redu sa ušima vašeg ljubimca. Posebnu pažnju obratite prilikom kupanja. Zaštitite ušni kanal, a ukoliko voda ipak prodre u njega pažljivo ga isušite gazom obmotanom oko prsta. Paraziti kao što je ušni šugarac takodje mogu da naprave ozbiljne probleme. Simptomi prisustva su izrazit svrab i trešenje glavom. Šugarac se dijagnostikuje mikroskopskim pregledom uzoraka sadržaja iz unutrašnjosti uha a leči specifičnim antiparazinim preparatima koje propisuje veterinar. Redovna higijena je najbolji način da se preduprede problemi sa ušima. Imajući u vidu raznolikost uzročnika, kao i anatomske različitosti pojedinih rasa, najbolje je da se o načinima i sredstvima koja treba koristiti u nezi ušiju konsultujete sa veterinarom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOprema za držanje činčile
Sledeći tekstNega očiju pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime