Naslovna GLODARI ČINČILA Oprema za držanje činčile

Oprema za držanje činčile

0
oprema činčile petface
petopedija-oprema-1
Oprema za činčile

Činčile koje se drže kao kućni ljubimci treba da žive u kavezu koji bi trebalo prilagoditi njihovom načinu života. Kako su činčile jako živahni ljubimci, kavez bi trebao biti što veći. Pored kaveza postoji i oprema koja vam je potrebna za držanje činčile. Pod opremom se podrazumevaju posude za hranu i vodu, igračke, kamen za brušenje zuba, adekvatna podloga, kada za kupanje u vulkanskom pesku.

Posude za hranu i vodu

Posude za hranu i vodu stavljate u kavez. Posuda za hranu bi trebalo da bude teška kako ih one ne bi prevrnule. Preporučuje se od keramike i dubine oko 5 cm, nikako od plastike jer bi je činčile izgrickale. Možete uzeti i hranilice koje se kače na rešetke kaveza. Za vodu je potrebna posudica sa pipkom koja se takođe kači na kavez, a svakodnevno je treba dobro oprati. Posuda sa cevčicom je zatvorena tako da se ne može prosuti. Činčila pije vodu tako što je isisava kroz cevčicu.

Kamen za brušenje zuba

Činčilama jako brzo rastu zubi, pa je potrebno da ih svakodnevno troše. Ukoliko to ne bi radile njeni zubi bi prerasli i došlo bi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato one non-stop nešto glodju. Pored sena i grančica voćnog drveća, preporučuje se da se obezbedi kamen za brušenje zuba.

petopedija-oprema
Kupanje činčila

Podloga

Podloga u kavezu je takođe važan deo opreme koji će pružiti zaštitu nogama vaših ljubimaca. Preporučuje se stelja odnosno podloga od slame i sena za činčile. Izbegavajte mrežaste podloge kako se vaši ljubimci ne bi povredili. Poželjno je da se dno kaveza može vaditi kako bi se podloga lakše menjala i čistila.

Kupanje činčila u vulkanskom pesku

Činčile se nikako ne smeju kupati u vodi. One svoje krzno odrzavaju čistim i mekanim tako što se svakodnevno kupaju u posebnom vulkanskom pesku. To je pesak koji se može nabaviti u prodavnicama za kućne ljubimce. Pesak za kupanje treba staviti u posudu za kupanje koja može biti od metala, plastike ili drveta važno je da bude duboka. Pesak treba staviti u posudu tako da prekrije dno i pustiti činčilu unutra. Ona će biti jako srećna valjaće se, okretati izvoditi razne pokrete. Da bi vaš ljubimac uvek bio mekan i čist trebalo bi da se kupa dva puta dnevno.

PROČITAJTE I: kako činčila komunicira!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.