Naslovna PETOPEDIJA PSI Nega očiju pasa

Nega očiju pasa

1
nega očiju pasa petface

Istaživanja su pokazala da je vid pasa u nekim segmentima mnogo superijorniji nego kod ljudi. Na primer kod nekih rasa pasa  vidno polje je 270 stpeni dok je kod ljudi 180 stepeni. Kod njih je zanimljivo i to što imaju posebnu membranu – tapetum lucidum, koja se nalazi na obodu rožnjače i ima reflektivnu površinu. Tako oni u mraku vide i do dvadesetak puta bolje nego ćovek.
Održavanje higijena očiju pasa je preduslov za dobro zdravlje ovog važnog organa vida. Redovna, svakodnevna higijena podrazumeva uklanjanje krmelja i sluzi kako u samom oku tako i u njegovoj okolini. Svi psi imaju bogat dlačni pokrivač oko očiju, a mnoge dugačku dlaku koja potpuno prekriva oči. Dlaka skuplja spoljne nečistoće ali istovremeno predstavlja i dobru podlogu za razvoj patogenih mikroorganizama koji mogu da se prenesu na oči. Zbog toga je pored čišćenja samih očiju, neophodno održavati higijenu okolne dlake. To ćete uraditi čistom i vlažnom maramicom, krpicom ili vatom natopljenom specijalnim rastvorom. Šišanje i uklanjanje dlaka koje iritiraju rožnjaču je takodje jako bitno. Psi, kao i ljudi, imaju problema sa prašinom i prljavštinom koja im upada u oči. Ovo posebno važi za pse sa skraćenim nazolakrimalnim kanalom, kao što je slučaj kod rasa poput maltezera, pekinezera, mopsa. Kod ovih rasa je specifično što oksidacija suza u kontaktu sa vazduhom ostavlja trag tamne boje ispod očiju. To je veoma čest problem koji teško možemo rešiti. Medjutim redovnom higijenom i zdravom ishranom mozemo uticati na smanjenje mrlja oko očiju.

Pažnju treba obraćati i na krmelje i iscedak u uglu oka koji se pojavljuju najčešće ujutru kao normalne pojave, a koji mogu ukazivati i na neki problem. Obično se za čišćenje očiju koriste fiziološki rastvori koji su prilagodjeni sluznici oka. Bakterijske infekcije, povrede pa čak i neke rasne predispozicije, najčešći su uzroci zdravstvenih problema očiju vaših prijatelja. Često se javlja i konjuktivitis, koji prati izrazito crvenilo očiju. Moguće je i zapušenje suznog kanala, uvrtanje kapka ka očnoj jabučici koji mogu dovesti do gubitka vida ili samog oka. Iritacijski elementi mogu biti vetar, voda, pesak, prašina…Sledeci problem koji se javlja kod pasa, ne tako retko jeste očna mrena.

Ona je u većini slučajeva nasledna. Može se javiti na jednom, a nije retkost da se javi na oba oka. Ako primetite promene bilo koje vrste, poput  čestog suzenja, krmeljanja, crvenila ili sličnih simptoma, najbolje je da odvedete ljubimce kod veterinara. Ukoliko primetite osetljivost na svetlost, gubitak apetita, depresiju ili trljanje oka šapama, nikako nemojte sami rešavati probleme. Problemi očiju kod naših ljubimaca zahtevaju stručnu dijagnostiku i pravilnu terapiju. To im možete obezbediti posetom veterinaru. 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNega ušiju pasa
Sledeći tekstNega zuba kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime