Naslovna PETOPEDIJA PSI GUBITAK TEŽINE: Stanje koje može da prija, ali i POKAZATELJ SMRTNIH BOLESTI!

GUBITAK TEŽINE: Stanje koje može da prija, ali i POKAZATELJ SMRTNIH BOLESTI!

0
gubitak tezine petface

Kontrolisani gubitak težine, planiran u saradnji sa veterinarom je veoma koristan kod ljubimaca koji pate od gojaznosti. Preporuka je da se u tim slučajevima gubi 1 – 2% telesne težine nedeljno. Međutim, nagli i neplanirani gubici u težini ljubimca treba da vas zabrinu i potrebno je čim se primete, potražiti pomoć veterinara. Vrlo često je to simptom nekog ozbiljnijeg poremećaja. Evo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih psi naglo gube težinu:

Paraziti

Unutrašnji paraziti kao što su gliste ili pantljičare mogu da izazovu gubitak težine jer ukoliko ih ima u organizmu dolazi i do povraćanja, dijareje i smanjenog apetita. Kod mladih ljubimaca gubitak težine je izraženiji ukoliko je veća prisutnost ovih parazita u digestivnom traktu.

Unutrašnji paraziti

Podaci govore da su unutrašnji paraziti danas nešto manje izražen uzrok gubitka težine. Razlog tome je da su vlasnici odgovorniji i da relativno redovno koriste preparate koji služe ubijanju i eliminaciji glista i pantljičara. Međutim, ne deluju svi preparati podjednako efikasno na sve vrste parazite, pa je potrebno posavetovati se sa veterinarom prilikom izbora i načina upotrebe.

PROČITAJTE I:

ZAŠTO SE PSI TUKU: Svaka tuča između pasa je OPASNA!

Bolesti bubrega

Za razliku od nekih drugih stanja, kod ljubimaca koji imaju neko oboljenje bubrega, gubitak težine neće biti nagao i odmah jasno uočljiv. Kada pas počne da vidno gubi težinu, a dijagnozama se definitvno utvrdi oboljenje, to obično znači da problem postoji već duže vreme. Slična situacija je i sa hipertiroidizmom. Zanimljivo je da nagli gubitak težine jeste simptom ovog oboljenja ali kod mačaka. Kod pasa proces traje mnogo duže.

gubitak tezine petface

Uznapredovale bolesti srca

Psi sa bolestima srca neće odmah početi da gube na težini. Međutim, kada se to dogodi važno je odmah obaviti detaljan kardiološki pregled. S druge strane, mnogi psi sa oboljenjem srca mogu da dobijaju na telesnoj težini ali je to znak koji zavara vlasnike. Naime, kod nekih bolesti dolazi do prekomernog nakupljanja tečnosti i nadimanja pa pas izgleda kao da se ugojio.

Bolesti usta i zuba

Psi koji imaju neko oboljenje u ustima ili paradontozu zbog neprijatnosti i bola koji izaziva uzimanje hrane imaju smanjen apetit. Ponekad i potpuno odbijaju hranu i to, naravno dovodi do gubitka težine. Potrebno je obaviti detaljan pregled usta i zuba i ukloniti osnovni uzrok odbijanja hrane. Posle toga će se i apetit povratiti kao i normalna telesna težina.

gubitak tezine petface

Promena hrane

Promena hrane iz bilo kog razloga može da dovede do toga da pas počne da odbija da jede. Ukoliko nema drugih simptoma, potrebno je pronaći hranu koja mu najviše odgovara. Mnogi psi su izbirljivi kada se radi o obliku ili ukusu. Obratite pažnju na veličinu i oblik granula, sastav, miris ali i na ispravnost. Nije retkost da pas prihvati novu hranu ali da počne da gubi na težini. Ukoliko dobija istu količinu hrane slabijeg kvaliteta to će se sigurno odraziti i na njegovu težinu.

Stres

Stres nije uobičajen razlog za gubitak težine kao što su klasični medicinski razlozi, ali ipak ga treba uzeti u obzir. Stres može izazvati poremećaje u uzimanju hrane, uglavnom gubitak apetita ili odbijanje hrane. Dolazak novog ljubimca u dom može biti jedan od okidača stresa pri čemu će starosedelac prestati da jede.

Maligne bolesti

Rak creva i limfomi direktno izazivaju gubitak težine. Tumori na želucu, jetri, žučnoj kesi, bubrezima ili rektumu takođe utiču na težinu. Generalno govoreći svaki kancerogeni proces na bilo kom organu može uticati na to da dođe do gubitka težine.

Gubitak apetita je prvi znak na koji treba obratiti pažnju kada se radi o ovom problemu. Ako je došlo do manjeg neplaniranog gubitka težine, probajte da pojačate kalorijsku vrednost hrane. Promenite ukus ili formu hrane koju dajete psu. Ukoliko se apetit povrati i pas počne da dobija na težini verovatno nema nekih ozbiljnijih problema. U svakom slučaju, ne bi bilo loše da potražite pomoć veterinara i zajedničkim snagama dođete do najboljeg rešenja.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSTANIMO OVOME U KRAJ: Na festivalu u Kini ubijeno na stotine pasa, tri aktivistkinje napadnute
Sledeći tekstPOTRESNE SCENE: Iseljenici iz Sirije čitavim svojim putem NOSILI SVOJU MAČKU u naručju!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime